Nema logike

Tko nas to pljačka na gorivu?

Cijene goriva do kraja ove godine u BiH sigurno će dostići cijenu od 2,50 KM, a od naredne godine očekuju se dodatna poskupljenja.
Gospodarstvo / Novac | 20. 10. 2018. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina ima slobodno formiranje cijena goriva, pa tako distributeri i benzinske crpke u posljednje vrijeme, slobodno, svako malo povisuju tu cijenu. Simbolično je to povećanje od po pet feninga, ali nije i beznačajno. Tako se cijene na pojedinim crpkama u Federaciji, nakon poskupljenja od prije nekoliko dana, kreću do 2,41 KM, a negdje i više.

Razlog za novo poskupljenje, tvrde iz Ministarstva trgovine FBiH, rast je cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

Foto: NASDAQ / Prosječna cijena nafte od 2008. do danas

Međutim, ako pogledamo kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu posljednjih godina, vidimo da to baš i nema mnogo logike. Tako je 2010. godine barel nafte bio 71,21 dolar, a litar goriva u BiH je koštao 2,10 KM. 2013. godine barel je bio 89,84 dolara, a gorivo u BiH 2,40 KM. Prosječna cijena nafte je rekord dosegla 2008. godine, kada je barel nafte koštao 91,48 dolara. Tada je litar goriva u BiH koštao 2,05 KM.

Postavlja se logično pitanje - zašto je danas, kada je nafta oko 74 dolara po barelu, cijena goriva u BiH skuplja za 40-ak feninga nego rekordne 2008.

Cijene goriva do kraja ove godine u BiH sigurno će dostići cijenu od 2,50 KM, a od naredne godine očekuju se dodatna poskupljenja.

"Poskupljenje goriva direktno utječe i na poskupljenje svih životnih namirnica, pogotovo u BiH, gdje uvozimo 90 posto svega i zbog toga nas očekuje lančana reakcija poskupljenja. Ovo nije dobra priča za potrošače, posebno za veliki broj onih građana koji žive na rubu egzistencije, ali, nažalost, mi ne možemo očekivati da nas neko od toga zaštiti. Sve države imaju neki socijalni dio dokle može da ide cijena goriva, kod nas se to ne dešava jer je već na pojedinim pumpama cijena goriva dostigla 2,50 KM, a znamo da i u zemljama daleko bogatijim od nas imamo mnogo niže cijene. Ono što je realnost jeste da će do kraja ove godine i početkom sljedeće doći do poskupljenja brojnih namirnica", kazala je za Oslobođenje Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača DON iz Prijedora.

Treba podsjetiti i kako cijene raznih proizvoda u našoj zemlji rastu iz godine u godinu, dok se prosječna plaća nije mnogo mijenjala.

"Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u Bosni i Hercegovini u kolovozu ove godine iznosila je 888 KM", podaci su Agencije za statistiku BiH.

Stručnjaci iz ovog područja kažu kako je svima poznato koje posljedice to donosi te upozoravaju da će građani BiH živjeti u još većoj bijedi nego sada.  Ni do sada nismo mogli primanjima pokriti potroša­čku korpu, a kako li ćemo tek nakon novih poskupljenja?
Kopirati
Drag cursor here to close