Puko preživljavanje

Svaki šesti građanin BiH siromašan: Žive s manje od 200 KM mjesečno

Skoro polovica građana živi na granici siromaštva preživljavajući s mjesečnim primanjima od 416 KM.
Gospodarstvo / Novac | 17. 10. 2018. u 14:17 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 18,1 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi s primanjima nižim od 237 KM mjesečno, odnosno ispod linije koja označava kritično siromaštvo, što znači da je otprilike svaki šesti građanin BiH siromašan, rekao je danas Duško Vejnović, profesor na Univerzitetu u Banjaluci, javlja agencija Anadolija.

Sindikat obrazovanja, znanosti i kulture Republike Srpske i Udruženje nastavnika i saradnika Univerziteta u Banja Luci danas su Domu sindikata u Banjaluci povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva organizirali okrugli stol o temi "Mogu i hoću - protiv siromaštva".

Foto: Anadolija / Okrugli stol u Banja Luci

Sudionike okruglog stola Vejnović je upoznao sa podacima UN-a prema kojima skoro polovica građana živi na granici siromaštva preživljavajući s mjesečnim primanjima od 416 KM.

"Podaci pokazuju da se broj djece u BiH koja ovise od socijalne pomoći u posljednje dvije godine povećao za 10 posto", kazao je Vejnović i dodao da je BiH među najsiromašnijim državama u Europi.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, znanosti i kulture RS,a rekao je da konferencija organizirana s ciljem ukazivanja na tešku situaciju u društvu, te dodao da postoje i članovi ovog sindikata u određenim situacijama teško žive.

  Ilustracija

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se širom svijeta i prati ga akcija čitanja posebne poruke solidarnosti "Ustani i digni svoj glas protiv siromaštva i nejednakosti" uz simbolično ustajanje.

 

"Jasno je da resursi nisu u našim rukama i džepovima, ali na nama je da upozorimo. Dužni smo da ukažemo na taj problem, a rješavati se može sa većom odgovornošću nositelja vlasti, javnih funkcija, sa manje kriminala i korupcije i sa više jednakosti i šansi za sve", kazao je Vejnović.

Kopirati
Drag cursor here to close