Tenderi: Mostarsko Sveučilište prvak po skupim automobilima!
Sveučilište i njegove članice su 2018. godine raspisale osam tendera vrijednih više od 420.000 KM.

Tenderi: Mostarsko Sveučilište prvak po skupim automobilima!

Gospodarstvo / Novac | 18. 01. 2019. u 12:39 Bljesak.info / R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najskuplji službeni automobil u 2018. godine kupio je Medicinski fakultet u Mostaru. Tijekom 2018. fakultet je završio nabavku koju je neuspješno provodio i 2017. godine. Vozilo kupljeno od kompanije MRM iz Ljubuškog s porezom vrijedi 98.982 KM, objavio je BIRN.

Dekan fakulteta Milenko Bevanda nije odgovorio na upit o ovoj nabavci.

Osam tendera za automobile na Sveučilištu

Još jedna članica Sveučilišta u Mostaru – Studentski centar – nabavila je jedan od pet najskupljih automobila u 2018. godini. Automobil plaćen nešto više od 63.000 KM bez PDV-a peto je najskuplje putničko vozilo.

Sveučilište i njegove članice su 2018. godine raspisale osam tendera vrijednih više od 420.000 KM. U jednom od završenih tendera za četiri kupljena auta vrijedna 273.000 KM bez PDV-a, Sveučilište je kupilo SUV vrijedan 69.000 KM bez PDV-a, što to vozilo čini jednim od deset najskupljih putničkih i SUV automobila kupljenih 2018. godine.

Sveučilište nije odgovorilo na upit BIRN-a BiH o nabavci ovih vozila.

Jedna kompanija na tenderu

Na dva tendera Sveučilišta kao jedini ponuđač pobijedila je firma MRM, koja ima svoje salone u Ljubuškom i Mostaru. Ova firma pobijedila je tokom 2018. godine na najviše tendera. Na 25 njih MRM je imao prihod od 5,3 milijuna maraka.

Najveći pojedinačni tender ove kompanije – vrijedan milijun maraka – bila je nabavka 20 automobila za Graničnu policiju. U ovom tenderu je konačna vrijednost bila za više od 80.000 KM veća od procijenjene.

Značajan naručitelj automobila od kompanije MRM je Elektroprivreda HZHB. U 2018. godini Elektroprivreda nije završila samo dva od započetih devet tendera, vrijednih više od dva milijuna KM. Na sve završene tendere ove javne kompanije prijavila se samo po jedna kompanija.

U 3 godine 4,4 milijuna na vozila

Jedan tender od 54.500 KM dodijeljen je kompaniji Guma M, dok je ukupno šest tendera, vrijednih gotovo dva milijuna KM, dodijeljeno kompaniji MRM, koja je na svim tenderima bila jedini ponuđač.

U posljednje tri godine Elektroprivreda HZHB je potrošila oko 4,4 milijuna KM na nabavku službenih vozila. Gotovo 3,8 milijuna od tog iznosa dodijeljeno je kompaniji MRM.

Na samo dva tendera, odnosno LOT-a ove kompanije od 2016. godine, od mogućih 28, bile su po dvije ponude. U velikoj većini tendera na kojima je pobijedio MRM iz Ljubuškog, ova firma je bila jedini ponuđač.

Takav je bio i slučaj ''nabave putničkog vozila visoke klase'', vrijednog 130.000 KM s porezom, u veljači 2016. godine.

Elektroprivreda HZHB nije odgovorila na upit BIRN-a BiH o tenderima za kupovinu službenih vozila.

Težina tendera

Svih pet kompanija koje su 2018. godine imale najveći prihod od tendera, na više od polovine tih tendera one su bile jedini ponuđač.

MRM iz Ljubuškog je bio jedini ponuđač na čak 96 posto otvorenih tendera, odnosno LOT-ova, u kojima je ova firma pobijedila tijekom 2018. godine a za koje su takvi podaci dostupni. U samo jednom pobjedničkom tenderu MRM je imao konkurenciju drugih dviju firmi. Na 87 posto svih tendera završenih tijekom 2018. godine, prijavila se samo po jedna kompanija.

Uz MRM, najvrjednije tendere dobile su kompanije Lada auto Banja Luka (2,6 milijuna KM), Porsche BH Sarajevo (2,1 milijun KM), Guma M Mostar (1,9 milijuna KM) i Autokomerc V.S. Banja Luka (1,6 milijuna KM).

Iznenađenje

Vozilo koje je za 81.000 KM s porezom kupila Agencija za nadzor osiguranja Federacije treće je najskuplje putničko vozilo u protekloj godini. U odgovoru na upit BIRN-a BiH Agencija naglašava kako se ova institucija ne financira iz proračuna Federacije, već od naknada za nadzor, i da vozilo osim direktora koriste i uposleni.

''Nabavku vozila apsolutno smatramo opravdanom s obzirom da je Agencija za nadzor na raspolaganju imala samo jedno službeno vozilo, nabavljeno 2011. godine'', kažu u odgovoru iz Agencije, i dodaju kako su ''zaista iznenađeni podatkom da se nabavljeno vozilo (…) nalazi među pet najskuplje plaćenih vozila''.

SUV u HNŽ-u

Na listi pet najskupljih putničkih automobila je i vozilo Ustavnog suda Republike Srpske čija cijena sa uključenim porezom iznosi više od 76.500 KM. Iz Ustavnog suda su kratko odgovorili kako se ''nabavljeno službeno vozilo koristi za službene potrebe koje su u vezi s obavljanjem djelatnosti Ustavnog suda Republike Srpske''.

BIRN BiH u svojoj bazi na listu pet najskupljih automobila ne uključuje SUV vozila. Takvo vozilo je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona krajem 2018. godine kupila od MRM-a za 120.000 KM s uračunatim porezom. Dokumentacija za održavanje vozila pokazuje da je kupljen VW Touareg.

Najveći pojedinačni raspisani tender jeste nabavka 199 vozila za Ministarstvo obrane. Vrijednost ovog tendera veća je od 17 milijuna maraka, objavio je BIRN.

Najvrjedniji tender

Najvrjedniji završeni tender u 2018. godini provela je Uprava policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Tender vrijedan 2,5 milijuna maraka djelimično je završen i u njemu je nabavljeno 40 auta, plaćenih više od dva milijuna KM, i kupljenih od nekoliko kompanija.

Najviše automobila 2018. godine kupila je Vlada Brčko Distrikta – ukupno 48, za 1,5 milijuna KM. Od tog broja veći dio se odnosi na policijska i kombi vozila te traktore i motocikle, ali je tu i 18 putničkih, vrijednih više od 400.000 KM.

Samo pošta kupuje hibride

Institucije i javne kompanije tokom 2018. godine najčešće su nabavljale nova vozila. Dizelski modeli su i dalje mnogo traženiji od benzinaca, a raspisano je samo šest tendera za kupovinu električnih vozila, dok je završen tek jedan od njih. Hibridna vozila nabavljana su samo u jednom tenderu BH Pošte.

U protekloj godini pokrenute su kupovine 66 vozila hitne pomoći, a završeni su tenderi za njih 28, na što je potrošeno tek nešto više od dva milijuna KM ili tek petina od ukupnog troška za putnička vozila. U tri tendera kupovana su polovna vozila hitne pomoći.

Video: Više od 93 milijuna maraka za službena vozila u 2018. godini


Još manje su tražena vatrogasna vozila, svega 35 puta. Do kraja godine su završeni tenderi tek za nabavku njih 11, za što je potrošeno 1,7 milijuna maraka ili manje od 20 posto od ukupne vrijednosti potrošene na putnička vozila.

Za 161 policijsko vozilo kupljeno prošle godine izdvojeno je 6,2 milijuna KM.

Kupljeno 1.666 vozila

Institucije i javne kompanije pokrenule su tijekom 2018. godine tendere za nabavku službenih vozila u vrijednosti većoj od 93 milijuna maraka za 1.666 vozila, pokazuju podaci Baze službenih automobila.

Tijekom protekle godine završeni su tenderi u ukupnoj vrijednosti većoj od 38,7 milijuna KM u kojima je kupljeno 926 vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close