Pitali smo, šutjeli su

Stranke, izbori, milijuni maraka, marihuana i službeni automobili

Tako će Naša stranka na ovogodišnjim izborima potrošiti 295 tisuća KM, dok će HDZ 1990 utrošiti do 400 tisuća KM, kako je portalu Bljesak.info potvrđeno iz središnjica ovih stranaka.
Vijesti / Politika | 02. 10. 2018. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od deset onih koje smo odabrali za potrebe teksta, samo dvije stranke odgovorile su na upit portala Bljesak.info o iznosu novca koji planiraju izdvojiti u predizborne svrhe, stavu o legalizaciji marihuane i mogućnosti moratorija na kupovinu novih službenih automobila.

Upit nije izazvao zanimanje niti potrebu za predstavljanjem bar iluzorne odgovornosti, obzirom da se troše naši novci, na adresama sljedećih stranaka HDZ BiH, SNSD-a, SDA, SDS-a, SBB-a, HRS-a, Nezavisnog bloka, DF-a i SDP-a.

Tako će Naša stranka na ovogodišnjim izborima potrošiti 295 tisuća KM, dok će HDZ 1990 utrošiti do 400 tisuća KM, kako je portalu Bljesak.info potvrđeno iz središnjica ovih stranaka.

Savršenstvo na račun države

U odgovoru HDZ-a 1990 stoji kako su za moratorij na kupovinu službenih automobila, dok bi marihuanu legalizirali isključivo u zdravstvene svrhe. Naša stranka pak jeste za legalizaciju marihuane dok bi po pitanju moratorija na nove službene automobile, kako kažu, '' značajno smanjili vrijednost automobila koje je potrebno nabaviti i njihov broj''.

Ostale stranke nisu smatrale potrebnim odgovoriti nam.

U predizbornoj godini, iznos za kupovinu službenih automobila, dosegnuo je svoj vrhunac pa je tako samo Vlada Federacije za kupovinu novih automobila u srpnju odobrila čak milijun KM.

I dok se privatno voze neka jeftinija kola, kad je u pitanju račun države, reklo bi se, po iznosima tendera, da se teži savršenstvu.

Prema podacima Transparency internationala, u prvih 15 dana kampanje, nekoliko stranaka utrošilo je 790.00 maraka, samo na oglašavanje u medijima.

Samo deset političkih stranaka, i osam nezavisnih kandidata, u samo 15 dana, objavili su 1.428 plaćenih oglasa na televizijskim stanicama i tiskanim medijima. U vrhu je Savez nezavisnih socijaldemokrata sa do sada potrošenih 182.000. Slijedi Srpska demokratska stranka sa 150.000, potom Partija demokratskog progresa sa 100.000 maraka.

Središnje izborno povjerenstvo tek nakon izbora će dobiti izvještaje stranaka o tome koliko su novca trošili i na što konkretno. A revizija Lokalnih izbora 2016. pokazuje milijune i milijune maraka koje su bile strankama na raspolaganju i sustavno kršenje Zakona o njihovom financiranju.

Troškovi rastu, računi nestaju

Ušli smo u posljednji predizborni tjedan. Troškovi će zasigurno, obzirom da stranke pojačavaju svoje aktivnosti,  tek sada doći do vrhunca, a koliko će stranke potrošiti točno ne mogu utvrditi niti nevladine organizacije, a ni Središnje izborno povjerenstvo.

Računi tragom nestaju, a po uhodanoj proceduri, troškovi se prebacuju i na neka privatna i javna poduzeća, koji su, gle čuda, mecene određenih opcija. Ide se do te mjere da sad i pojedina Sveučilišta, kao otoci sami za sebe, biraju svoje stavove i kreću lijevo, odnosno desno.

Bitno za naglasiti, i ponavljati više puta, dok se šetamo izlijepljenim a neasfaltiranim gradom, cestom, putom, uz članarine i donacije, stranke se obvezno financiraju iz proračuna. Građani Bosne i Hercegovine su od 2004. do 2017. izdvojili čak 263 milijuna maraka. Najveći iznos platili su 2008. godine, kada je iz proračuna za stranke izdvojeno 23,7 milijuna, a u godini Općih izbora 2010. 22,2 milijuna maraka.

"Od 2004. do 2008. godine proračunska izdvajanja su konstantno rasla. Period od 2009. do 2012. karakteriziraju oscilacije iznosa proračunskih sredstava izdvojenih političkim strankama, dok su od 2013. godine izdvajanja uglavnom uravnotežena i kreću se oko 18 milijuna godišnje", statistički su podaci.

I dok su milijuni izdvajani iz proračuna za stranke, rasli, oscilirali, bili viši ili manji - standard građana gotovo da je ostajao isti – nikakav.

Otkriti tragove novca u ovim prljavim kampanjama ne bi pošlo ni uz sve CSI metode,  a apsurd je da nam se ta lica,  nama građanima koji ih uporno biramo, izlaskom ili neizlaskom na izbore, nama sponzorima svih njihovih legalnih i nelegalnih aktivnosti, samo tupavo smiješe s plakata. Neprocijenjivo.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close