Za dva desetljeća

Svakom petom njemačkom umirovljeniku prijeti siromaštvo

Za 20 godina će svaki peti umirovljenik u Njemačkoj biti pogođen siromaštvom – i ako gospodarstvo bude ovako raslo. To tvrdi studija objavljena usred svađe koalicijskih partnera o budućem modelu mirovinskog osiguranja.
Gospodarstvo / Novac | 13. 09. 2019. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za dva desetljeća će 21,6 posto umirovljenika u Njemačkoj biti siromašno i to pod uvjetom da gospodarski rast ostane približan onom u proteklom desetljeću, tvrde u novoj studiji stručnjaci Njemačkog instituta za istraživanje gospodarstva (DIW). Trenutno je 16,8 posto umirovljenika siromašno, prenosi Deutsche Welle.

Kao siromašna u starosti važi osoba koja od mirovine – iz državnog ili privatnog osiguranja, svejedno – ne može pokriti troškove života. Drugdje se siromaštvo definira kao manje od 40 ili 50 posto medijane svih primanja u zemlji. Mediji u Njemačkoj uglavnom govore o 900 eura mjesečno ili manje.

Procjena istraživača DIW-a je, kako ocjenjuje Spiegel, vrlo optimistična jer pretpostavlja jak gospodarski rast do 2039. godine.
''Ako se konjunktura bude lošije razvijala, broj siromašnih starijih sugrađana bio bi još veći: slaba ekonomija vodi većem broju nezaposlenih koji onda mogu manje izdvajati za starost'', piše Spiegel na svom portalu.

DIW u studiji locira nekoliko skupina koje su posebno ugrožene – prije svega oni koji su radni vijek proveli bez ili sa slabijom stručnom spremom, kao i samci – posebno žene. Trenutno ovdje istok Njemačke stoji bolje zbog više zaposlenosti žena tijekom komunizma u DDR-u, ali će se ta krivulja dugoročno mijenjati.

Studija dolazi u osjetljivom političkom trenutku dok socijaldemokrati u koalicijskoj vladi s kršćanskim demokratima pokušavaju progurati koncept „osnovne mirovine“ koju treba jamčiti svima.

Kršćanski demokrati inzistiraju da tome prethode opsežne provjere treba li nekome to dodatno osiguranje, dok socijaldemokrati žele da dodatnu mirovinu dobiva svatko tko je radio najmanje 35 godina.

DIW vidi problem u oba modela – prvi bi smanjio siromaštvo za samo 0,4 posto, a drugi bi više pomogao onima kojima ta vrsta pomoći uopće ne treba jer im je mirovina dovoljna za život. DIW predlaže da se uvede jednostavna provjera koja bi osigurala da samo zaista ugroženi dobivaju ovakvu pomoć.

 

Kopirati
Drag cursor here to close