Zemlja staraca

Za pet godina broj umirovljenika porastao za skoro 51.000

BiH se suočava s problemom za koji u ovom trenutku nema rješenje, a u pitanju je kontinuirani rast broja neaktivnog stanovništva, koji se ogleda i kroz rast broja umirovljernika.
Gospodarstvo / Flash | 21. 05. 2019. u 08:13 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj umirovljenika u BiH se, prema podacima Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje RS i Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, u posljednjih pet godina povećao za više od 50.000, a prema mišljenju stručnjaka, s obzirom na to da imamo konstantan odlazak radne snage, problem bi mogao biti još izraženiji.

"Broj umirovljenika u Republici Srpskoj je u travnju 2014. godine iznosio 246.051, dok ih je u travnju ove godine bilo 263.235", stoji na službenoj stranici Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje RS, na osnovu čega možemo vidjeti da se broj umirovljenika u RS za pet godina povećao za 17.184.

Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, u travnju 2014. u FBiH su bila 383.062 umirovljnika, dok ih je u aprilu 2019. bilo 416.672, što govori da se broj penzionera u FBiH povećao za 33.610.

Problem bez rješenja

Saša Aćić, direktor Unije udruge poslodavaca RS, kazao je da se suočavamo s problemom za koji u ovom trenutku nemamo rješenje, a u pitanju je kontinuirani rast broja neaktivnog stanovništva, koji se ogleda i kroz rast broja umirovljernika.


"Mi očekujemo da će u RS broj umirovljenika rasti i u narednih 10 godina. Što se tiče odljeva radne snage, također imamo kontinuiran pad broja aktivnog stanovništva. To su dva veoma negativna trenda, što će se svakako odraziti na ekonomski rast i RS i BiH", istaknuo je Aćić za "Nezavisne".

Naglasio je da je pored neizvjesnosti u smislu ekonomskog rasta, upitna i održivost sustava socijalne zaštite na principu međugeneracijske solidarnosti.

Goran Radivojac, ekonomski analitičar, naveo je da je neophodno organizirati gospodarsku aktivnost kako bi se riješio ovaj problem, što, kako kaže, nije neizvodivo.

"Mi ne možemo ako u čaši imamo dva decilitra vode popiti tri, morat ćemo se prilagođavati. Koliko budemo imali mogućnosti toliko ćemo i isplatiti mirovina. U nekom kratkom i srednjem roku se mi možemo zaduživati, ali dugoročno nam više nitko neće dati ni kredit", rekao je Radivojac.

Dodao je da ukoliko u RS ostanu uglavnom samo umirovljenici, da postoji mogućnost da će zbog društva, čistog zraka i prirode umirovljenici iz EU dolaziti kod nas.

Problem međugeneracijske solidarnosti

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kazao je da princip međugeneracijske solidarnosti nailazi na problem ne samo u BiH, nego i u regiji, pa i u svijetu.

"Razlika je u tome što BiH ima niz faktora počevši od većeg broja umirovljenika, drugih korisnika socijalne zaštite po raznim osnovama, a i ono što je evidentno u proteklih 10 godina jeste značajan broj odlazaka stanovništva", rekao je Čavalić.

Dodao je da se u proteklih desetak godina kreira izuzetan pritisak na mirovinsko-invalidsku zaštitu.
"Rješenje će, oslanjajući se na iskustva zapadne Evrope, biti vjerojatno dizanje ljestvice za dostizanje mirovine - da to ne bude 65 godina, kako je trenutno kod nas, nego 70 godina", ističe Čavalić.

Zaključio je da će se možda ići na trostubni mirovinski sustav, koji je uvela Hrvatska, a koji se bazira na trostubnom principu.


"Jedan stub su obavezne državne mirovine, zatim neobavezne državne mirovine i privatne mirovine", pojasnio je Čavalić za Nezavisne novine.

U Fondu PIO RS su kazali da ne strahuju od povećanja broja umirovljenika u RS.

Fondovi ne strahuju

"Mi smo 2018. godine imali porast broja umirovljenika od 1,2 posto i to nije veliki porast, ali bi bilo dobro da je on manji. Kada govorimo o podacima fondova u okruženju, mi nismo ni među najboljima ni među najgorima, ali ima fondova gdje je postotak porasta manji od našeg", rekli su u Fondu.


Naveli su da je u prethodnim godinama bilo razdoblja kada je porast broja korisnika na godišnjem nivou bio preko 10.000, što je bila jako nepovoljna tendencija.

"Kada uzmemo podatke po godinama vidjet ćemo da nešto veći rast imamo 2016. godine, a razlog većeg rasta je odlazak u mirovinu majki kojima se na svako dijete odbijala po jedna godina staža i promjena prema kojoj policajci odlaze u mirovinu s 40 godina radnog staža", pojasnili su u Fondu PIO RS.
U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje su kazali da u narednom periodu ne strahuju od povećanja broja umirovljenika.
"Naprotiv, očekujemo povećanje broja zaposlenih, kao i da će omjer zaposlenih i umirovljenika biti povoljniji u narednom periodu", kazali su u Zavodu.

Kopirati
Drag cursor here to close