Moguće je!

Sjajan potez hrvatskog grada: Službenicima plaća prema ocjenama građana

Mnogim lokalnim šerifima nije drago kad vide ovakve stvari jer se boje da bi i od njih njihovi sugrađani mogli tražiti nešto slično, ali takva praksa se polako širi.
Gospodarstvo / Novac | 21. 02. 2020. u 21:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Sveta Nedjelja u Hrvatskoj za svoje službenike uvodi fiksni i varijabilni dio plaće koji će zavisiti od toga kakve su ocjene dobili od građana.Taj potez najavio je na službenom profilu gradonačelnik tog grada Dario Zurovec.

Sveta Nedelja je inače poznata po poreznom rasterećenju, ali i po brojnim uspješnim firmama koje posluju na njenom području. Najpoznatija je vjerojatno Rimac Automobili.

Osim ocjenjivanja službenika i novog sustava plaća, ovaj gradić pored Zagreba uvodi i novu razinu transparentnosti pa će građani imati pristup svim računima koje grad plaća i ugovorima koje sklapa.

Odluka koja se neće svidjeti mnogim lokalnim šerifima

Mnogim lokalnim šerifima nije drago kad vide ovakve stvari jer se boje da bi i od njih njihovi sugrađani mogli tražiti nešto slično, ali takva praksa se polako širi. Mlađa generacija lokalnih čelnika ipak razumije da su tu zbog građana, a ne građani zbog njih, pa sustave za praćenje računa imaju i Bjelovar, gdje je to uveo gradonačelnik Dario Hrebak, kao i odnedavno Općina Omišalj, gdje je sustav transparentnosti troškova uvela načelnica Mirela Ahmetović.

“Prvi u Hrvatskoj uvodimo ocjenjivanje zaposlenika od strane građana te plaće i nagrade prema ocjenama čime zapravo uvodimo fiksni i varijabilni dio dohotka. Naime, danas smo predstavili aplikaciju kroz koju će građani moći ocijeniti zaposlenike nakon korištenja usluge unutar gradske uprave. Nadalje, zaposlenici gradske uprave će se moći i međusobno ocjenjivati, a rezultat tog procesa će biti rang lista zaposlenika prema ocjenama. U drugom koraku ćemo gradskom vijeću predložiti smanjenje plaća svim zaposlenicima u iznosu od 10%", napisao je Zurovac na Facebooku najavljujući ovaj potez.

Ocjenjivanje kreće 1. ožujka

"Potom ćemo im u svakom kvartalu isplaćivati nagrade na sljedeći način:
• 5% najlošije ocijenjenih neće dobiti nagradu (imat će primitke 10% manje od trenutnih)
• Sljedećih 20% će dobiti nagradu u iznosu polovine iznosa koji im je umanjen (imat će primitke zbrojeno plaća plus nagrada 5% niže od dosadašnje plaće)
• Srednjih 50% ocijenjenih će dobiti nagradu u istom iznosu za koji im je umanjena plaća (dakle plaća + nagrada će biti jednaki dosadašnjoj plaći)
• Sljedećih 20% ocijenjenih će dobiti nagradu u iznosu većem od umanjenja plaće (plaća + nagrada će biti 5% veći iznos od dosadašnje plaće)
• Najbolje ocijenjenih 5% će dobiti nagradu u dvostruk većem iznosu od umanjenja plaće (plaća + nagrada će biti 10% veći iznos od dosadašnje plaće).

Ocjenjivanje zaposlenika kreće od 1. ožujka 2020. godine. Ukoliko gradsko vijeće usvoji takvu odluku, a vjerujem da hoće, to će se prvi puta vidjeti na plaćama 1. srpnja 2020. godine. Ocjenjivanje će se vršiti na način da prilikom korištenja usluge gradske uprave građanin od zaposlenika dobije četveroznamenkastu šifru koji će unijeti u aplikaciju kako bi mogao pristupiti ocjenjivanju tog zaposlenika", stoji u Zurovčevoj objavi.

Objava svih faktura i narudžbenica

"Prvi u Hrvatskoj uvodimo i javnu objavu svih ugovora, narudžbenica i faktura kako bi se vidjeli i dokumenti na koje su fakture povezane. Tu prikazujemo sve dokumente, pa čak i one koji su ispod 20 000 kuna što po zakonu o javnoj nabavi nije obavezno objavljivati. Jedini izuzetak su, ukoliko ćemo imati takvih slučajeva, ugovori ili fakture vezani za socijalnu skrb. Već ranije smo predstavili i novi GIS kroz koji smo podignuli razinu transparentnosti prostornih planova, infrastrukture i rješavanja komunalnih problema kroz aplikaciju Popravimo.hr. Isto tako smo prvi u Hrvatskoj uveli mjerenje elektromagnetskog zračenja u stvarnom vremenu uz online objavu istih u suradnji s Končar institutom kako bi naši građani imali uvid u stvarne razine zračenja. To je razina transparentnosti na svim područjima koja u Hrvatskoj još nije viđena do sada.

Nakon najvećeg lokalnog poreznog rasterećenja, Sveta Nedelja na ovaj način još jednom podiže ljestvicu za cijelu državu, ovaj put u području transparentnosti i podizanja efikasnosti javnog sektora te dokazujemo da se može bolje! Za kraj bih zamolio za razumijevanje ukoliko u početku rada aplikacija se možda jave kakve poteškoće, a otvoreni smo i za prijedloge za dodatna unapređenja”, stoji u objavi na Facebook profilu Daria Zurovca.

Kopirati
Drag cursor here to close