I bez MMF-a

Sindikalisti traže da minimalna plaća u FBiH bude 1.000 KM

Gospodarstvo / Novac | 25. 10. 2019. u 10:43 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saveza samostalnih sindikata BiH smatra da najniža plaća u Federaciji mora iznositi 1.000 KM.

Naime, Upravni odbor Saveza napravio je detaljnu analizu predloženih zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kao i stvarnih troškova života radnika u Federaciji BiH. Na osnovu toga zaključeno je da se od Vlade Federacije BiH zahtijeva utvrđivanje najniže plaće u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM.

Stav Saveza je da maksimalni iznos plaće koja se isplaćuje iz budžeta na svim razinama u FBiH ne može biti viša od tri prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH. Također, protivi se svakom novom kreditnom zaduženju prema MMF koje će dodatno gurnuti građane naše zemlje u dužničko ropstvo.

''S obzirom da je radno-pravni status i ekonomsko-socijalni položaj radnika u FBiH svakim danom sve teži, te da se suočavamo s masovnim odlaskom radnika, tražimo od Vlade FBiH da hitno i bez odlaganja otkoči proces socijalnog dijaloga na federalnoj razini, te da u prijedlozima svih zakonskih rješenja kojima se direktno i indirektno tretiraju prava i položaj radnika budu ugrađene i primjedbe i sugestije Saveza samostalnih sindikata BiH'', priopćeno je iz SSSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close