I to je BiH

Dobivao 100 KM, ostatak plaće vraćao direktoru

''Prvih šest mjeseci ja nikako nisam bio u radnom odnosu. Od početka priča je bila da ja ne trebam raditi, da treba da sjedim kod kuće pošto nema adekvatnog radnog mjesta za mene'', kaže Kovačević.
Gospodarstvo / Posao | 17. 10. 2019. u 15:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Zurnal.info / Mustafa Kovačević

Mustafa Kovačević iz Travnika dijalizni je pacijent i osoba sa stopostotnim invaliditetom. Polovicom 2016. godine preko Saveza ratnih vojnih invalida SBK ponuđen mu je posao u firmi Apel promet u Travniku. Firma je u vlasništvu Saveza i bavi se zapošljavanjem osoba sa invaliditetom. Tajnik Saveza Ekrem Lubenović i predsjednik Saveza Ekrem Julardžija upoznaju tada Kovačevića o "benefitima" koje će imati ako počne raditi u Apel prometu - bit će prijavljen te će čak imati i zdravstveno osiguranje.

Među "benefitima" nije bila uključena i plaća. Kovačević kaže da su mu tada rekli da firma nije u mogućnosti da mu isplaćuje i plaću, ali bar će imati zdravstveno osiguranje i ići će mu radni staž, navodi Žurnal.

Krajem lipnja 2016. godine Mustafa Kovačević potpisuje ugovor o radu sa Ekremom Julardžijom direktorom firme Apel promet, koji je ujedno i predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida SBK. U ugovoru o radu Kovačević je zaposlen na radno mjesto  programer za rad na mašini za uvezivanje knjiga i časopisa.

''Prvih šest mjeseci ja nikako nisam bio u radnom odnosu. Od početka priča je bila da ja ne trebam raditi, da treba da sjedim kod kuće pošto nema adekvatnog radnog mjesta za mene'', kaže Kovačević.

Foto: Zurnal.info / Ugovor o radu

Nekoliko mjeseci prije potpisivanja ugovora iz tvrtke Apel promet apliciraju za poticaje Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Da bi dobili poticaj u aplikaciji navode da će svojim sredstvima zaposliti jednu osobu sa stopostotnim invaliditetom - Mustafu Kovačevića, saznaje Žurnal.

Na osnovu zapošljavanja Kovačevića od Fonda za profesionalnu rehbailitaciju dobivaju 40.616 KM poticaja. U natječaju navode i kako će novac potrošiti.

Foto:Žurnal.info / Kako će potrošiti novac

Krajem studenog 2016. godine  potpisana je Izjava kojom Mustafa Kovačević ''izražava spremnost'' da se na osnovu poziva rukovodstva tvrtke odrekne dijela plaće te da izvrši povrat istih na žiro račun ili blagajnu društva, s ciljem daljeg rasta i razvoja istog.

''Ukoliko se oglušim na poziv društva i ne uplatim odgovarajući iznos iz svojih plata i naknada spreman sam snositi odgovarajuće posljedice uključujući i sporazumni raskid radnog odnosa'', navedeno je u izjavi.

Kovačević tvrdi da potpis na izjavi nije njegov te da on nije potpisao navedenu izjavu. Za vraćanje novca tvrtki kaže da mu je rekao osobno tadašnji direktor Apel prometa Ekrem Julardžija.

''Tu je bio i Ekrem Lubenović tajnik RVI, oni su mi tada dali jedan primjerak uplatnice sa brojem računa Saveza RVI. Rekli su mi da mogu da uplaćujem na taj račun ili da donosim osobno u tvrtku'', kaže Kovačević

Od 2017. godine Mustafa Kovačević počeo je primati plaću u iznosu od 100 KM.

''Tada je plaća počela ići na banku i prva uplata je bila 459 maraka. Ja sam morao firmi da vratim 360 maraka, a sebi da ostavim 100 KM'', kaže Kovačević.

Foto: Zurnal.info / Primjerak uplatnice

Iznose od 100 KM Kovačević je primao do 2018. godine kada je prebačen da radi u suvenirnici u vlasništvu Apel prometa.

''Tada sam primao oko 660 maraka s tim da sam 300 maraka ostavljao sebi, a 360 maraka sam vraćao u firmu'', kaže Kovačević.

U 2018. godini Kovačević je tužio tvrtku Apel promet. Bez obzira na tužbu novac je vraćao do veljače 2019. godine kada je otišao na bolovanje.

''Kada sam saznao da firma dobiva novac za mene od Fonda pokušao sam da pitam direktora Julardžiju zašto prikazuje Fondu da ja imam plaću 692 KM ili 460, a meni daju samo 100 KM. Pitao sam zašto su uzimali sredstva od Fonda na moje ime, a da ja nisam znao za to. Oni su sve to negirali i tvrdili su čak da su mi to rekli i tada su mi pokazali Izjavu kojom se ja odričem dijela svoje plaće. Rekli su mi i da Fond ne daje plaću za mene već samo refundira tvrtki doprinose'', kaže Kovačević.

Kovačević tvrdi da on nije jedini radnik koji vraća dio plaće tvrtki.

''Koliko sam uspio saznati oko 15 radnika vraća novac tvrtki'', kaže Kovačević.

Bivši direktor Apel prometa i sadašnji član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Ekrem Julardžija ranije za Žurnal negirao je navode radnika navodeći ''da su to sve nebuloze''.

Kopirati
Drag cursor here to close