Proračun

Zavirite u džep Federacije za 2018.

Ukupni rashodi iznose 2.882,7 milijuna maraka i veći su za 135 milijuna maraka, ili pet posto.
Gospodarstvo / Novac | 14. 12. 2017. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2018. godinu koji iznosi 2.882,7 milijuna maraka  i veći je u odnosu na ovogodišnji za 135 milijuna maraka, odnosno za pet posto, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Ukupni prihodi iznose 2.882,7 milijuna maraka i veći su za 135 milijuna maraka. Povećanje je rezultat povećanja poreznih prihoda koji iznose 1.662 milijuna maraka i veći su za 91 milijuna maraka i neporeznih prihoda koji su veći za 193,6 milijuna maraka, što je rezultat planirane naplate akumulirane dobiti javnih poduzeća.

Ukupni rashodi iznose 2.882,7 milijuna maraka i veći su za 135 milijuna maraka, ili pet posto.


Primarni suficit, koji je pokazatelj tekućeg poslovanja, iznosi 523,9 milijuna KM i u odnosu na prethodnu godinu veći je za 118,4 milijuna maraka. Ova razlika će, između ostalog, biti korištena i za financiranje servisiranja unutarnjeg i vanjskog duga, što smanjuje potrebe za zaduživanjem. Inače, servisiranje duga u slijedećoj godini iznosi 1,3 milijardi maraka.

Tekući rashodi iznose 1.693,4 milijuna maraka i veći su za 156,9 milijuna maraka.

Među najznačajnijim projektima planiranim Proračunom FBiH za 2018. godinu su ulaganja u putnu infrastrukturu. Za ove namjene planirana su 183 milijuna maraka koja će, putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, biti usmjerena za izgradnju autocesta i brzih cesta. Vlada FBiH je izvore sredstava za ovaj projekat pronašla u akumuliranoj dobiti javnih poduzeća koja će biti uplaćena u Proračun FBiH.

Ulaganje u željezničku infrastrukturu iznosi šest milijuna maraka na ime izmirenja obaveza preuzetih po Zakonu o financijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH, a koja će značajno poboljšati likvidnost ovog javnog poduzeća, ali i reducirati njegove utvrđene obveze po osnovu poreza i doprinosa. Planirana su ulaganja u elektrifikaciju željezničke pruge u iznosu od 2,3 milijuna maraka. Riječ je o dionici Bihać - Blatina, kako bi mogla biti puštena u funkciju tijekom 2018. godine.

Za izmirenje obveza prema poljoprivrednicima iz ranijeg razdoblja, planirano je 11,5 milijuna maraka. Time će, zaključno sa 2018. godinom, ove obveze biti u potpunosti izmirene.

S ciljem privlačenja investicija u pojedine lokalne zajednice planirana su sredstva od pet milijuna maraka za izgradnju industrijskih zona u jedinicama lokalne samouprave. Ova sredstva, zajedno sa 18 milijuna maraka planiranih kao transfer nižim razinama vlasti, predstavljat će značajnu pomoć u sufinanciranju projekata na razini kantona i jedinica lokalne samouprave.

Za nastavak aktivnosti usmjerenih ka povećanju zaposlenosti u Federaciji BiH planirana je realizacija projekta Programa podrške zapošljavanju financiranog od strane Svjetske banke u iznosu od 12,7 milijuna maraka.

Planirano je i da sredstva od 10 milijuna maraka, kao subordinirani dug prema Union banci, budu udružena sa sredstvima ove banke i tako osigurana kreditna linija od oko 20 milijuna maraka, što bi doprinijelo poboljšanju položaja mlađih kategorija stanovništva i rješavanju njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja kroz povoljnu kreditnu liniju s kamatnim stopama do tri posto.

Tijekom 2018. godine planirano je trajno rješavanje smještaja federalnih institucija, te je za ove namjene predviđeno ukupno 19 milijuna maraka. Dio ovog iznosa odnosi se na kupovinu zgrade u Sarajevu, a dio za puštanje u funkciju zgrade Staklene banke u Mostaru, koju je Vlada Federacije BiH kupila u 2017. godini.

Kada je u pitanju socijalna komponenta Proračuna, transferi za socijalne, braniteljsku i kategoriju neratnih invalida će ostati na istoj razini. Dakle, i u 2018. godini bit će uvaženi potpisani Sporazum Vlade Federacije BiH s braniteljskim udrugama u kojem je, između ostalog, preuzeta obveza zamrzavanja trenutnih sredstava za ove kategorije, te planiranje transfera za rješavanje statusnih pitanja branitelja od devet milijuna maraka.

 

Miličević: Federalni proračun za 2018. godinu veći za 5 posto od ovogodišnjeg

Federalna ministrica financija Jelka Miličević izjavila je danas u Mostaru kako je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog proračuna FBiH za 2018. godinu u iznosu od 2.882,7 milijuna maraka.

U odnosu na ovogodišnji, proračun za 2018. godinu veći je za 135 milijuna maraka, odnosno za pet posto.

Miličević je kazala kako su među najznačajnijim projektima planiranim Proračunom FBiH za narednu godinu ulaganja u putnu infrastrukturu te da su za te namjene planirana 183 milijuna maraka, dodavši kako je, uz ostalo, u proračunu prepoznata i željeznička infrastruktura.

Za izmirenje obveza prema poljoprivrednicima iz ranijeg razdoblja, kaže Miličević,  planirano je 11,5 milijuna maraka, dok je za nastavak aktivnosti usmjerenih ka povećanju zaposlenosti u FBiH planirana realizacija projekta Programa podrške zapošljavanju financiranog od Svjetske banke u iznosu od 12,7 milijuna maraka.

Ministrica je istaknula kako je u toku 2018. godine planirano i trajno rješavanje smještaja federalnih institucija te da je za tu nemjenu predviđeno 19 milijuna maraka.

Dio ovog iznosa, kako je pojasnila, odnosi se na kupovinu zgrade u Sarajevu, a dio za puštanje u funkciju zgrade Staklene banke u Mostaru, koju je Vlada FBiH kupila u 2017. godini.

Kada je u pitanju socijalna komponenta proračuna, transferi za socijalne, braniteljsku i kategoriju neratnih invalida će ostati na istoj razini.

Ministrica je kazala kako ukupni transferi Zavodu MIO iznose 258,5 milijuna maraka, što je za 5 milijuna maraka više nego u 2017. godini, dodavši kako će biti nastavljena i financijska konsolidacija zdravstvenih ustanova.

Financiranje Proračuna bazirano je, kaže Miličević, na domaćim izvorima, prvenstveno obveznicama koje su planirane u iznosu od 150 milijuna maraka.

Uz Prijedlog proračuna FBiH, Vlada je u parlamentarnu proceduru uputila i Prijedlog zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2018. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close