Odluka

Povećanje: 5 KM više po mjesecu boravka u vojsci

Također, 77 maloljetnih boraca ispunilo je kriterije navedene u Odluci i njima su osigurana sredstva za sufinanciranje doškolovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, i to u punom iznosu za koji su aplicirali, dakle do iznosa stvarnih troškova čim
Gospodarstvo / Novac | 09. 01. 2019. u 11:50 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević donio je Odluku da se na osnovu raspoloživih sredstava uveća iznos po mjesecu sudjelovanja u Oružanim snagama i sada iznosi 5,00 KM po mjesecu sudjelovanja.

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata na sjednici održanoj u prosincu usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih obitelji, kojim je za te namjene utvrđen iznos od 9.000.000 KM.

Pravo na korištenje sredstava iz Odluke mogli su ostvariti: ratni vojni invalidi 100 posto I grupa, maloljetni dobrovoljci pripadnici OSBiH, demobilizirani branitelji i bračni partneri umrlih demobiliziranih branitelja bez obzira na godine starosti, ratni vojni invalidi od 20 posto do 50 posto invalidnosti koji nemaju druga mjesečna primanja, roditelji oženjenih šehida i poginulih branitelja koji nemaju druga mjesečna primanja, dobitnici najviših ratnih priznanja i odlikovanja iz Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji koji nemaju druga mjesečna primanja te djeca šehida i poginulih branitelja, bez oba roditelja i bez mjesečnih primanja.

Federalno ministarstvo je krajem prethodne godine realiziralo prvi dio Odluke što zapravo znači da je ratnim vojnim invalidima 100 posto I grupe, u tijekom prosinca, na račune uplaćeno po 2.000 KM jednokratno, što je ukupno 1.006.000 KM, i to na osnovu službenih evidencija Federalnog ministarstva.

Također, 77 maloljetnih boraca ispunilo je kriterije navedene u Odluci i njima su osigurana sredstva za sufinanciranje doškolovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, i to u punom iznosu za koji su aplicirali, dakle do iznosa stvarnih troškova čime je realiziran drugi dio Odluke.

Do kraja siječnja Federalno ministarstvo će realizirati i posljednji dio Odluke koji se odnosi na demobilizirane branitelje. Naime, 33.758 demobiliziranih branitelja ispunilo je kriterije i oni će ostvariti prava na novčanu jednokratnu pomoć po ovom Javnom pozivu. U skladu s raspoloživim sredstvima povećan je iznos jednokratne pomoći na način da će umjesto planiranih 4,50 KM iznos po mjesecu sudjelovanja u Oružanim snagama biti 5,00 KM.

Nakon što Federalno ministarstvo donese odgovarajuća rješenja nalozi za isplatu bit će upućeni prema Federalnom ministarstvu financija, tako da korisnici mogu očekivati sredstva na svojim računima do kraja veljače, priopćeno je iz Ureda ministra Bukvarevića.

Kopirati
Drag cursor here to close