Zbog pandemije

Pad prihoda od neizravnih poreza skoro deset posto

Zbog pandemije virusa korona zabilježen je manji uvoz i izvoz
Gospodarstvo / Novac | 09. 08. 2020. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prihodi od neizravnih poreza za sedam mjeseci ove godine iznosili su četiri milijarde 121 milijun KM, što je za 437 milijuna KM ili 9,6 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, rekao je glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje /UNO/ BiH Ratko Kovačević.

Kovačević je rekao da je zbog pandemije virusa korona zabilježen manji uvoz i izvoz roba, kao i pad u unutarnjem prometu, jer su mnogi obveznici bili zatvoreni ili rade smanjenim kapacitetom.

"Najveći pad zabilježen je u travnju i svibnju, dok se prihodi u  lipnju i sprnju približavaju prihodima koje smo imali tijekom prošle godine", rekao je Kovačević novinarima u Sarajevu.

UNO BiH počela je javnu kampanju "Stop švercu" s ciljem da građani BiH koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji neizravnih poreza i nezakonitom prometovanju robe, posebno duhanskih prerađevina, to dojave budući da je porasla vrijednost "crnog tržišta".

Kovačević je istaknuo da je svaka prodaja cigareta bez akcizne markice ili s trošarinskim markicama neke od susjednih država nezakonita u BiH, što treba dojaviti na otvorenu liniju 080 02 06 07, piše Srna.

Prema njegovim riječima, ilegalne cigarete se najčešće uvoze putem takozvane zelene granice, gdje ne postoje granični prelazi, što se iz godine u godinu pojačava.

Kopirati
Drag cursor here to close