Došao red...

Tegeltija: Vrijeme je da Srbin bude direktor UNO BiH

"Ne znam zašto se priča postavlja na relaciju Bošnjaci - Hrvati. Treba znati da se Srbi nikada nisu nalazili na čelu Uprave UNO-a''
Vijesti / Politika | 20. 07. 2020. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da je Vijeće ministara otkočilo proces imenovanja rukovoditelja na razini BiH i da se to nastavlja, istaknuvši da je došlo vrijeme da u fotelju direktora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH dođe netko iz reda srpskog naroda.

Novih blokada ne smije biti

Tegeltija je dodao da novih blokada ne smije biti i da, zarad dobrog rada institucija, moraju na vrijeme dobiti rukovoditelje institucija.

"Proces imenovanja rukovoditelja institucija na razini BiH od izuzetnog je značaja za njihov rad. Određena imenovanja su završili prije više od mjesec u institucijama Vijeća ministara, a ovo su bila važna imenovanja gdje su završene natječajne procedure i bilo je važno pokazati da možemo postići dogovor o poštivanju natječajne procedure kada je u pitanju izbor kadrova", rekao je Tegeltija za "Glas Srpske".

Kaže da je siguran kako će, nakon nekoliko mjeseci prekida u normalnom funkcioniranju institucija sa stanovišta rukovođenja, biti unaprijeđen rad institucija.

"Možda je i najvažnija poruka da ćemo, kako budu isticali mandat i pojedinim rukovoditeljima, na vrijeme birati njihove nasljednike ili nekima obnoviti mandate", istakao je on.

''Vrijeme je za Srbe na čelu UNO''

Prema njegovim riječima, UNO BiH je važna institucija i razumljivo je da postoji zanimanje tko će njome rukovoditi u idućem razdoblju.

"Ne znam zašto se priča postavlja na relaciju Bošnjaci - Hrvati. Treba znati da se Srbi nikada nisu nalazili na čelu Uprave. Dva mandata je direktor bio iz reda Bošnjaka, dva iz reda Hrvata i smatram da je došao red na srpski narod, a tako je i dogovoreno kada je formirana ta Uprava, da će se direktori mijenjati po nacionalnom ključu. Sa stanovišta Republike Srpske, došlo je vrijeme i trenutak da na čelo Uprave za neizravno oporezivanje dođe direktor iz srpskog naroda", rekao je Tegeltija.

Dodao je da će pregovori i dogovori vjerojatno duže trajati nego za ostale pozicije.

Tegeltija kaže da nitko sebi ne smije i ne treba dozvoliti bilo kakvu blokadu, te napomenuo da je nažalost mnogo onih koji smatraju da je blokiranje druge strane važan nacionalni interes, a onda se pokaže da se, kada blokirate, i sami nađete u blokadi.

"Stanje u društvu i u svijetu, prije svega zbog pandemije virusa korona, dovodi nas u situaciju da moramo biti okrenuti sami sebi, da se dogovaramo, razgovaramo i unapređujemo našu suradnju, a ne da idemo u bilo kakve blokade, iz bilo kojeg razloga. Blokade nikada nisu bile rješenje", rekao je on.

Bez prepreka za izbore

Tegeltija kaže i da nema prepreka za održavanje lokalnih izbora dodavši da, i da nije usvojen proračun, postoji način da se osigura i potreban novac.

Nažalost, istaknuo je, u BiH bi mnogi da ne bude izbora, ali oni su važni za građane u lokalnim zajednicama da budu u prilici da biraju, odnosno da potvrde je li vlast dobro radila ili da traže nekog drugog da bolje radi.
"Važno je i pokazati da je BiH zrelo demokratsko društvo koje provodi izbore u rokovima koji su definirani zakonima", smatra Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da se BiH, kao i sve zemlje u svijetu, susreće sa do sada neviđenom situacijom, a to je zdravstveni problem koji se pretvara i u ogroman ekonomski problem.

"Procjene su govorile da će u ovom trenutku borba za zdravlje biti iza nas i da ćemo se posvetiti ekonomiji, ali je pandemija uzela maha. Susrećemo se sa gubitkom radnih mjesta, dodatnim najavama gubitka pojedinih tržišta za naše gospodarske subjekte, što će sigurno dovesti i do novih gubitaka radnih mjesta. Situacija je dosta teška. Moramo postići konsenzus svih nivoa vlasti u vezi sa mjerama koje je potrebno provoditi", rekao je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close