Pad servera

Oštećeni proračunski korisnici ne vjeruju Vladi HNŽ, traže krivca i objašnjenje

Pitaju se 'kako je ugledna kompanija uspjela izgubiti podatke od 6000 korisnika zbog pada servera?
Gospodarstvo / Novac | 11. 05. 2021. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već drugi mjesec zaredom korisnici proračuna Hercegovačko-neretvanskog kantona će najvjerojatnije primiti akontaciju umjesto plaće, kazali su iz Koordinacije sindikata korisnika proračuna ove županije. To, kažu znači, plaća od drugoga mjeseca, bez mirovinskih i zdravstvenih doprinosa kao i bez honorara.

''Oni koji su u drugom mjesecu bili bolesni od korone, a takvih nije mali broj, dodaju umanjenju plaću, iako bi za oporavak nakon korone trebali imati dodatke za oporavak. U obrazloženje nadležnih da je pao server i da se ne može popraviti ni za dva mjeseca nitko ne vjeruje. Unatoč naporima svih računovođa koji su u 21. stoljeću fizički odradili unos izgubljenih podataka, baza podataka još ne postoji'', upozoravaju.

Iz koordinacije sindikata kažu kako kompanija koja je prodala softversko rješenje vladi radi sva takva rješenja i za Vladu sarajevskog kantona. Ističu kako je to ''ugledna softverska kuća kojoj je jedna od primarnih djelatnost sigurnost podataka i backup'' te se pitaju ''kako je ugledna kompanija uspjela izgubiti podatke od 6000 korisnika zbog pada servera?''

''Nešto je tu nelogično. Ako dalje istražujete, dobijete informaciju: Hosting kompanije neće izgubiti vaše podatke u 99.99 posto slučajeva, no, imaju pravo na to, ako se tako nešto dogodi nekom višom silom, vi ste odgovorni čuvati te podatke na sigurnom mjestu'', ističu te zaključuju da je onda odgovornost na Ministarstvu financija HNŽ, odnosno Vladi HNŽ.

Iz Sindikata zahtijevaju od odgovorne kompanije ili vlade da odgovore tko je krivac za nastalu situaciju neisplaćenih zarađenih plaća, honorara, uplata doprinosa itd. i tko će snositi posljedice.

''Gospodo iz Ministarstva financija, Ministarstva prosvjete ili Vlade i gospodo iz tvrtke Ping, hoćete li se dogovoriti tko je krivac za nastalu situaciju u svezi neisplaćenih zarađenih plaća, honorara, uplata doprinosa itd. i tko će snositi posljedice ili je možda u pitanju nešto sasvim drugo o čemu ni jedni ni drugi ne žele govoriti? Hoće li gospoda iz tvrtke Ping platiti penale ili će odgovorni iz Ministarstva financija snositi odgovornost'', pitaju iz Sindikata.

''Ovakvo nešto je nepojmljivo za vrijeme u kojem živimo. Oštećeni korisnici budžeta, nas 6000, tražimo normalno obrazloženje za ovakvu situaciju i svoje zarađene plaće, honorare, doprinose u točnom iznosu, a ne akontaciju s kojom nismo sigurni hoće li nas vratiti sa zdravstvenoga pregleda'', navode.

Ovo priopćenje potpisuju:

Josip Milić, Sind. srednih škola HNŽ

Edina Čomić

Sind. srednjih škola HNŽ

Slavko Lauš

Sind. učitelja HNŽ

Omer Tipura

Sind. osnovnih škola HNŽ-a

Dalibor Alilović

Sind. državnih službenika i namještenika HNKŽ

Kopirati
Drag cursor here to close