UNO

Naplata poreza manja za 284 milijuna KM

Kod carina, projektirani iznos prihoda za ovu godinu iznosi 270 milijuna KM ili devet posto manje od njihovog ostvarenja u prošloj godini.
Gospodarstvo / Novac | 30. 06. 2020. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Revidirani projektirani iznos neto naplate prihoda od neizravnih poreza za ovu godinu iznosi 6,257 milijardi KM ili za 284 milijuna KM manje nego u prošloj godini, navedeno je u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Revidirane projekcije prihoda izrađene su na osnovu revidiranih projekcija makroekonomskih pokazatelja.

Promatrano prema vrstama prihoda od neizravnih poreza za ovu godinu, očekuje se naplata prihoda od PDV-a od 3,8 milijardi KM ili manje za 4,3 posto od naplate u prošloj godini.

 Projekcija je urađena na osnovu podataka o naplati prihoda za prva četiri mjeseca, projektiranih negativnih efekata krize uzrokovane pandemijom virusa korona i projekcija kretanja potrošnje, uvoza i izvoza u ovoj godini, prenosi Srna.

Projektirani iznos ukupnih prihoda od akciza u ovoj godini iznosi gotovo 1,5 milijardi KM, ili manje za 2,6 posto nego u prošloj godini.

Kod carina, projektirani iznos prihoda za ovu godinu iznosi 270 milijuna KM ili devet posto manje od njihovog ostvarenja u prošloj godini.

Prema tim projekcijama, u narednoj godini se očekuje rast naplate prihoda od indirektnih poreza po stopi od 3,8 posto, u 2022. godini taj rast je projektiran na 3,7 posto, a rast prihoda u 2023. godini projektiran je po stopi od 3,9 posto.

Najveći generator suficita prihoda od indirektnih poreza u ovom periodu je PDV, s obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta u skladu s projekcijama kretanja potrošnje.

U sve tri sljedeće godine, prihodi od PDV-a generiraju više od 54 posto apsolutnog godišnjeg projektiranog rasta prihoda.

Kopirati
Drag cursor here to close