Poslodavci jasni

Mjere Vlade FBiH ohrabrujuće, ali nedovoljne: Potrebna preraspodjela sredstava

Kao nedostatak u predloženim mjerama Vlade FBiH, iz UPFBiH ističu činjenicu da se donesenim mjerama ne uzima u obzir pogoršanje situacije na terenu koje je izvjesno, niti dužina trajanja krize
Gospodarstvo / Novac | 21. 03. 2020. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Udruge poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine smatraju da su predložene mjere Vlade Federacije BiH za stabilizaciju gospodarstva i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, neusporedivo bolje od ranijeg prijedloga i da su ohrabrujuće, ali nedovoljne.

S ciljem zaštite života i zdravlja zaposlenih i očuvanja radnih mjesta, iz UPFBiH pozivaju Vladu FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH na potpisivanje privremenog Socijalnog sporazuma kojim će se omogućiti slanje ljudi na čekanje i osigurati isplata plaća na način da svi snose dio tereta,  srazmjerno snazi - radnici najmanje, poslodavci više, a vlade najviše.

''Inzistiramo da se hitno preusmjere sva proračunska sredstva, osim onih namijenjenih za plaće zaposlenih, izvanproračunske fondove, zdravstvenu zaštitu, PIO/MIO, socijalnu zaštitu i slično, za umanjivanje učinka krize izazvane pandemijom koronavirusa“, naglašavaju iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da je u većini država koje se bore sa posljedicama krize izazvane pandemijom koronavirusa, donesena upravo ovakva odluka, kojom se sva proračunska sredstva, osim onih namjenskih za svrhe koje ističe i UPFBiH, preusmjeravaju na očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstva.

''U UPFBiH predložene mjere smatramo samo početkom djelovanja u pravcu stabilizacije gospodarstva i saniranja posljedica pandemije koronavirusa , jer će se mjere morati mijenjati i usklađivati sa daljim razvojem situacije u BiH, okruženju i svijetu. Podržavamo selektivnost u primjeni mjera, uz uvjet da kompanije koje se nalaze u stanju ekonomske ugroženosti  ne mogu  računati na pomoć ukoliko otpuštaju radnike“, naglašavaju iz UPFBiH. 

Kao nedostatak u predloženim mjerama Vlade FBiH, iz UPFBiH ističu činjenicu da se donesenim mjerama ne uzima u obzir pogoršanje situacije na terenu koje je izvjesno, niti dužina trajanja krize. Naglašavaju da se sa svojim setom mjera koje će pomoći privredi moraju uključiti i niži nivoi vlasti, uzimajući u obzir podjelu nadležnosti kada je u pitanju gospodarstva.

''Inzistiramo da se hitno stavi u funkciju Koordinacioni odbor za stabilizaciju gospodarstva i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, koji mora što prije početi operativno djelovati. Također tražimo da se hitno definiraju procedure i primjenjuju mjere koje je donijela Vlada FBiH'', kažu iz UPFBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close