Plan iz prošle godine

Luksuz bh. vlasti: 44 milijuna maraka za 900 službenih automobila

Prije godinu Vijeće ministara BiH dobio je zadatak da izmijeni Pravilnik o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih automobila tako što će ih obilježiti da bi bili prepoznatljivi u prometu.
Gospodarstvo / Novac | 15. 04. 2021. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti u Bosni i Hercegovini samo u prošloj godini planirali su čak 44 milijuna maraka za kupovinu 900 službenih automobila. Osim što je, posebno u ovim kriznim vremenima, sporna paprena svota novca, sporno je i što se u prometu, osim po luksuzu, vozila ne mogu lako prepoznati. Iako je s državnog, a odnedavno i nivoa FBiH, poslana naredba da se označe, to još nije učinjeno.

Prije godinu Vijeće ministara BiH dobio je zadatak da izmijeni Pravilnik o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih automobila tako što će ih obilježiti da bi bili prepoznatljivi u prometu. No, godinu nakon, službene automobile, osim po luksuzu ili osoba koje se u njima voze, teško da možemo prepoznati - ni N od tražene naljepnice. Novinari Federalne televizije pitali su ministre i nadležna ministarstva gdje je zapelo.

“Ministarstvo komunikacija pokrenulo je inicijativu za izmjenu Pravilnika na način da se sačini registar službenih vozila. U odnosu na ovu inicijativu, Ministarstvo financija i trezora nije imalo primjedbi, ali je u svom odgovoru skrenulo pažnju na mogućnost zloupotreba, te sugeriralo da se o mogućim neželjenim posljedicama pojedinačno izjasne sve institucije, odnosno daju suglasnost da se vozila obuhvate registrom. Nakon što Ministarstvu budu dostavljeni svi relevantni podaci, pristupit će izradi izmjena i dopuna Pravilnika”, rečeno je u Ministarstvu financija i trezora BiH.

A upravo je namjera predlagača bila sprečavanje zloupotrebe. Doduše, suprotne od ove kojom se nadležna ministarstva trenutno bave. Cilj je spriječiti da vozila zloupotrijebe oni koji ih koriste.

“Mislim da se tome mora stati u kraj i da je krajnje vrijeme da službena vozila stoje vikendom u garaži, a ne na izletištima, skijalištima, ljetovalištima i gdje ih sve građani ne viđaju. Označiti vozila i to će prekinuti njihovu zloupotrebu u značajnoj mjeri”, tvrdi Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Isto misli i Adis Arapović, čiju je takvu inicijativu nedavno podržao i Parlament FBiH.

“Potpuno je postalo uobičajeno da se službeni automobili koriste za privatne, strančke i brojne druge svrhe, a to je jednostavno zloupotreba javne imovine”, kaže Arapović, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu FBiH

I nije se dogodilo jednom da tu imovinu izabrani dužnosnici zloupotrijebe. Sudeći po inicijativama koje bi im ovu bahatost onemogućile, a koje su još na dugom štapu, neće im ovo biti ni posljednji put. I, nažalost, to nije jedina stvar koju koriste zdravo za gotovo. Ništa oprezniji nisu ni kada je u pitanju korištenje službene pratnje.

Tu je posljednja, ali ne i prva, javnost razljutila ministrica Bisera Turković koja je imala pratnju i prilikom privatne kupovine. Objasnila je, nedugo nakon, ministrica građanima da, s obzirom na funkciju koju obavlja, pod pratnjom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, htjela ili ne, mora biti 24 sata dnevno.

I, istina, prema aktuelnoj odluci Vijeća ministara BiH, mora. No, pitanje je da li je moralno što su bh. vlasti same sebi osigurale toliki luksuz?

 

Kopirati
Drag cursor here to close