BiH ne mrda

Korupcija napredovala u borbi protiv BiH

Situacija je takva da najkorumpiraniji ocjenjuju one koji bi se trebali boriti protiv korupcije.
Gospodarstvo / Novac | 07. 12. 2018. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U BiH nema vidljivog napretka u borbi protiv korupcije, koja je zahvatila sve pore društva, što utiče na poboljšanje života građana'', istaknuto je danas na konferenciji koju je u Sarajevu organizirala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Direktor Agencije Hasim Šabotić rekao je novinarima kako je sve manje spremnosti građana da prijavljuju korupciju zbog nepovjerenja u institucije, straha od posljedica, te da Agencija nema mehanizme da zaštiti one koji prijavljuju korupciju, prenosi Srna.

Borci najkorumpiraniji

''Od 2014. godine do danas bilo je 467 prijava s indicijama koruptivnog ponašanja. U prvoj polovini ove godine bilo ih je 67. U 90 posto slučajeva prijava korupcije Agencija prosljeđuje nadležnim tužiteljstvima'', istaknuo je Šabotić.

Prema njegovim riječima, situacija je takva da najkorumpiraniji ocjenjuju one koji bi se trebali boriti protiv korupcije.

''Agencija se sama ne može suprotstaviti problemu korupcije. Potrebna je pomoć izvršne vlasti, koja mora da prijeđe s riječi na djela'', naglasio je Šabotić.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark smatra kako je krajnje vrijeme da Parlamentarna skupština BiH usvoji zakon o sukobu interesa.

''BiH treba ostvariti kredibilne rezultate u procesuiranju predmeta korupcije na najvišoj razini. Korupcija, zajedno s vladavinom prava, mora biti navedena kao jedan od prioriteta i predstavljati istinsku obvezu BiH, koja će morati ispuniti uvjete koji će biti navedeni u mišljenju Europske komisije u proljeće 2019. godine'', rekao je Wigemark.

Potrebni stroži zakoni

Šef Misije OESS-a u BiH Bruce Berton istaknuo je kako se u borbi protiv korupcije ne može ništa uraditi, bez obzira na dobro zakonodavstvo, ako se ne uključe lideri svojim primjerom.

Navodeći da je u proteklom razdoblju napravljen napredak u borbi protiv korupcije, koji je vezan za donošenje zakona o parlamentarnom nadzoru, Berton je kao pozitivan primjer naveo da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen Zakon o zviždačima.

Zamjenica veleposlanice SAD u BiH Ellen Germain rekla je da SAD pozivaju vlasti u BiH da prestanu s odugovlačenjem i poduzmu konkretne korake u borbi s korupcijom, kao i odgovornost za budućnost BiH i njenih građana.

''Korupcija nagriza BiH, usporava njezin razvoj, podriva njezin potencijal za pristupanje EU i ugrožava napredak na poboljšanju života prosječnih građana'', naglasila je Germain, poručivši da su potrebni stroži zakoni u oblasti sukoba interesa.

Vrijeme za ozbiljne reforme

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Field smatra kako je vrijeme za ozbiljne reforme u oblasti borbe protiv korupcije, koja je i dalje jedan od najvećih izazova za BiH na njenom putu euroatlantskih integracija.

 


Sličnog stava je i talijanski veleposlanik u BiH Nicola Minasi, koji je pozvao nove vlasti u BiH da nastave da pomažu institucije u borbi protiv korupcije.

Vršiteljica dužnosti direktora Transparency Internationala Ivana Korajlić rekla je kako je u proteklih godinu dana jedini napredak bio u transparentnosti same korupcije.

''Imamo još otvorenije zloupotrebe javnih sredstava, još otvoreniji nepotizam, klijentelizam, korupciju u svakom segmentu društva i još otvorenije političke pritiske na rad institucija, koje bi se trebale boriti protiv korupcije, kao što je pravosuđe. Veliki dio korupcije je legaliziran i ne smatra se nečim nezakonitim'', tvrdi Korajlić.

Kopirati
Drag cursor here to close