Beskućnici

Borba protiv korupcije još uvijek bez krova nad glavom

Novalić i Wigermark razgovarali su o ovoj problematici i zaključili kako nisu zadovoljni dosadašnjim rezultatima.
Vijesti / Politika | 05. 11. 2018. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Posebni odjeli za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u Vrhovnom sudu i Tužiteljstvu FBiH do sada nisu profunkcionirali jer nisu stvorene prostorne pretpostavke za njihov rad, što je tehničko pitanje koje moramo riješiti u najkraćem roku'', rekao je Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić  tijekom susreta  sa šefom delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Lars – Gunar Wigemarkom.  

Naime, Novalić i Wigermark razgovarali su o ovoj problematici i zaključili kako nisu zadovoljni dosadašnjim rezultatima.

Govoreći o najvećem problemu BiH društva, Wigermark je ranije izjavio kako ''stanje u vezi s korupcijom u našoj zemlji ne može biti gore nego što jeste'' .

''U BiH je to sistemski, duboko ukorijenjen problem u koji svi segmenti društva i vlasti moraju dati doprinos kako bi se problem sveo na minimum. Jedan od primjera gdje se borimo protiv korupcije su javne nabavke zbog čega mi u EU razmatramo da damo aktivniju podršku ovoj agenciji, jer je moguće očekivati da agencija sama vodi aktivnosti u borbi protiv korupcije'', rekao je Wigermark.

Po svim analizama stanja u BiH korupcija zauzima vodeće mjesto među problemima koje sprječavaju napredak zemlje. Tako je i CIA u nedavnom izvještaju u kojem je ažurirala podatke o našoj zemlji na svojoj popularnoj stranici Factbook zaključila kako su se sve druge tranzicijske zemlje polako ali sigurno ''čupale'' iz ralja ''zarobljene države'', dok je BiH  tonula sve dublje i dublje.

 

Podsjećamo da je prošlo četiri godine od usvajanja Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala Federacije Bosne i Hercegovine Novalić je u svom ekspozeu borbu protiv korupcije stavio na predzadnje mjesto. U drugoj polovini 2017 godine održano je više sastanaka na ovu temu, što je rezultiralo time da u proračunu budu određena sredstva za plaće i naknade za deset tužitelja te 25 državnih službenika i namještenika koji bi radili u posebnom odjelu. Ovi odjeli bi se trebali baviti prvostupanjskim postupcima organiziranog kriminala, podmićivanjima, te djelima protiv ustavnog poretka Federacije, ali i terorizma.

No, borba protiv korupcije i dalje je bez krova nad glavom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close