Ne čine ništa

Indeks percepcije korupcije - BiH na 91 mjestu od 180

Veliki broj zemalja, uključujući i BiH, ne čini ništa, ili gotovo ništa da bi se borba protiv korupcije učinila efikasnijom i stanje u toj oblasti popravilo.
Gospodarstvo / Novac | 22. 02. 2018. u 14:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina se prema Indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala za 2017. godinu nalazi na 91. mjestu od ukupno 180 zemalja sa ocjenom 38 na ljestvici od 0 do 100, što  predstavlja nešto lošiji rezultat u odnosu na prethodnu 2016. godinu.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH), na kojoj su rezultate CPI za 2017. godinu predstavili predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin i Ivana Korajlić, program menadžerica za donose s javnošću.

Kako je rečeno, CPI predstavlja svojevrsno mjerilo kojim Transparency International svake godine rangira zemlje svijeta u odnosu na percipirani nivo korupcije s fokusom na javni sektor, pri čemu na ljestvici od 0 do 100 predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije.

Prema rezultatima tog istraživanja, BiH poziciju na listi CPI dijeli sa Albanijom, Gvajanom, Šri Lankom i Istočnim Timorom, a kada se radi o regiji zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina se i dalje nalazi iza Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Kosova koji se nalaze na pozicijama od 57. do 85. mjesta, dok Makedonija bilježi najgori rezultat u regiji i nalazi se na 107. mjestu.

Kada se promatra globalni poredak, u skupini zemalja s najmanjim stupnjem korupcije su Novi Zeland, Danska, Finska Norveška i Švicarska, dok se na samom dnu ljestvice nalaze Sudan, Jemen, Afganistan, Sirija, Južni Sudan i Somalija.  

TIBiH smatra da ovogodišnji CPI svjedoči o zabrinjavajućem trendu i stagnaciji, te da usprkos sve većem fokusu koji se u svijetu stavlja na borbu protiv korupcije, veliki broj zemalja, uključujući i BiH, ne čini ništa, ili gotovo ništa da bi se borba protiv korupcije učinila efikasnijom i stanje u toj oblasti popravilo.

Predsjedavajući UO TIBiH Srđan Blagovčanin istaknuo je da podaci govore sami za sebe te da svjedoče o eskalaciji problema korupcije u zemlji i razarajućim posljedicama po funkcioniranje institucija, kao i državu i društvo uopće.  

''Razarajuće posljedice korupcije imamo priliku da gledamo svaki dan o čemu svjedoči  masovan egzodus građana BiH iz zemlje, jer ne mogu da dobiju priliku za posao zbog zapošljavanja po klijentelističkim osnovama'', kazao je Blagovčanin podcrtavajući problem 'političke korupcije' koja proistječe iz načina po kojem su ustrojene i funkcioniraju političke stranke u BiH.

Ono što, po njegovim riječima, jedino ohrabruje i predstavlja svojevrsnu priliku jeste  nova strategije Europske unije za zapadni Balkan, koja na nedvosmislen način kao ključni problem ističe ''zarobljenost države od uskog kruga ljudi u piramidi vlasti, a uspostavu vladavine prava kao najvažniji prioritet''.

U tom kontekstu, Blagovčanin posebno problematičnim smatra (ne)funkcioniranje pravosuđa u BiH, koje, kako navodi, nije pokazalo sposobnost da se uhvati ukoštac s procesuiranjem koruptivnih kaznenih djela, posebno kada se radi o 'političkoj korupciji', a što se može tretirati kao svojevrstan test neovisnosti bh. pravosuđa.

Program menadžerica Ivana Korajlić izrazila je zabrinutost zbog nazadovanja BiH koja se, prema CPI, nažalost, i dalje nalazi u donjoj polovini ljestvice, te upozorila da bi se prezentirani pokazatelji trebali shvatiti veoma ozbiljno i alarmirati sve relevantne institucije i donosioce odluka u BiH.

Ocijenila je da to, među ostalim, podrazumijeva kreiranje boljeg zakonskog i institucionalnog okvira koji će rezultirati višim stupnjem efikasnosti u borbi protiv korupcije u BiH.  

Kopirati
Drag cursor here to close