Skupština

HNŽ: Proračun lakši oko 15 milijuna maraka

Po riječima predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Šerifa Špage, u proračunu su, među ostalim, planirana sredstva za razvojne projekte u gospodarstvu i turizmu.
Gospodarstvo / Novac | 29. 12. 2020. u 13:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj sjednici raspravlja o Prijedlogu proračuna HNŽ-a za 2021. godinu.

Proračun je planiran u iznosu od 237,5 milijuna maraka i manji je za oko 15 milijuna maraka u odnosu na usvojeni rebalans proračuna HNŽ-a za 2020. godinu.

Po riječima predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Šerifa Špage, u proračunu su, među ostalim, planirana sredstva za razvojne projekte u gospodarstvu i turizmu.

Zabrinjava prikupljanje

''Izdvojili smo poticaje u poljoprivredi 1,8 milijuna, u gospodarstvu 1,2 milijuna, za turizam i ugostiteljstvo oko 1,5 milijuna, za subvencioniranje Zračne luke Mostar oko 300.000 maraka, u zdravstvu je planirano 7 milijuna za bolnice i 2 milijuna za domove zdravlja, i negdje oko 350.000 za sufinanciranje rada Zavoda za javno zdravstvo'', izjavio je prije početka sjednice Špago.

Planiran je i nova stavka - novčane naknada za razvojačene branitelje, a Špago je kazao kako bi Skupština HNŽ-a u prvom kvartalu ove godine trebala usvojiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja HNŽ-a.

Video: Proračun HNŽ-a za 2021. manji za 15 milijuna u odnosu na 2020.

Zamjenik predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović dodao je kako je Skupština uspjela izvršiti zakonsku obvezu i uvesti Županiju u 2021. godinu sa svim potrebnim dokumentima koji će osigurat njezinu financijsku stabilnost.

Martinović je dodao kako zabrinjava slabije prikupljanje javnih prihoda što je izravan rezultat pada gospodarske aktivnosti prouzrokovan pandemijom koronavirusa.

Darivatelji krvi bit će oslobođeni plaćanja premije osiguranja

Skupština HNŽ-a izjasnit će se i o financijskim planovima izvanproračunskih fondova za sljedeću godinu: Zavoda zdravstvenog osiguranja, Službe za zapošljavanje i Fonda za zaštitu okoliša.

Po riječima direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjaka, Financijski plan tog zavoda iznosi 145,6 milijuna maraka.

''Financijski plan je niži u odnosu na 2020. godinu za 2,6 milijuna, ali je 5 milijuna viši od onog što bismo realno mogli planirati. To znači da smo ušli 5 milijuna maraka u rizik u smislu naplate ili prihodovanja tih sredstava. Svjesno smo ušli u taj rizik kako bismo zadržali razinu ugovora i financiranja usluga zdravstvene zaštite za naše osiguranike na onoj razini koju smo imali i u 2020. godini'', pojasnio je Bošnjak.

Također, na dnevnom redu Skupštine HNŽ-a je i Prijedlog odluke o premiji-sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na području HNŽ-a.

Odluku je donio Upravni odbor ZZO na preporuku i prijedlog Ministarstva zdravstva HNŽ-a, a njome će biti omogućeno da dragovoljni darivatelji krvi budu oslobođeni plaćanja premije osiguranja.

''Oni koji su krv dali pedeset puta i više bit će trajno oslobođeni plaćanja premije, oni koji su krv dali deset puta ili više, pod uvjetom da su u prethodnoj godini dali krv najmanje jednom oslobađaju se premije za tu godinu'', kazao je Bošnjak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close