Reakcije

HNŽ: Najbolji korona zakon je samo bajka

Sve su glasniji zahtjevi onih kojima je pomoć potrebna i koji smatraju da je nedovoljno vrednovan njihov rad tijekom mjera zbog pandemije.
Gospodarstvo / Novac | 19. 05. 2020. u 13:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja mogu kazati kako je riječ o jednom od kvalitetnijih i sadržajnijih korona zakona gledajući sve zakone koje su donijele županije u Federaciji'', rekao je premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

No, poduzetnici kažu kako je najbolji korona-zakon u BiH samo mazanje očiju umjesto saniranja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

Omalovažavanje poduzetnika

Predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao Link, Mostar Tomislav Majić, za Bljesak.info kaže kako je riječ o lošem, nedefiniranom zakonu.

''Zakon izgleda kao Andersenova bajka. Mi ćemo vama pomoć, vi samo radite. Ponavlja se više puta da će pomoći poduzetnicima ali nema nikakvih detalja kako se to planira uraditi, ni u kojem periodu ni kakvi se uvjeti moraju ostvariti da se dođe do poticaja'', kaže Majić.

Ističe kako su u udruženju poduzetnika nudili savjetodavnu pomoć Vladi HNŽ-a, ali da nitko od poduzetnika nije pozvan na bilo kakve konzultacije kad se pravio nacrt zakona kako bi ga prilagodili stvarnim potrebama

''U startu je taj stav da vlada sve zna i da najbolje znaju kako riješiti probleme u ekonomskom sektoru. Mislim da to samo po sebi omalovažava poduzetničku strukturi i sve nas koji punimo proračune te da još jednom pokazuje nezainteresiranost onih koji usmjeravaju i troše te proračune'', rekao je Majić.

Preopćenito

I zastupnik u Skupštini HNŽ-a, Slaven Raguž (HRS) kaže kako je tekst zakona preopćenito napisan, bez jasno definiranih i mjerljivih kriterija na osnovu kojih bi se analitički pokazalo tko može, a tko ne može računati na subvencije.

''Pojedine grane gospodarstva su direktno pogođene krizom, a pojedine su dobro naplatile krizu, potencijalno i jedni i drugi mogu aplicirati za subvencije'', rekao je.

Raguž kaže kako zakon u značajnoj mjeri nije usuglašen sa zakonom na federalnoj razini.

''Tako će pravni subjekti, koji žele aplicirati i na osnovu i jednog i drugog zakona, morati raditi duplu papirologiju. Treće, vidi se kako je zakon rađen kako bi umanjio posljedice krize proračunskim korisnicima, budući da se najvećim dijelom radi o prelijevanju proračunskog novca iz jedne kategorije u drugu, a nimalo se ne vodi računa o činjenici kako ljudi nisu ništa uprihodovali tijekom trajanja krize i kako im je dovedeno u pitanje daljnje poslovanje nakon proglašenja kraja prirodne nesreće'', rekao je Raguž.

Čisto mazanje očiju

Majić kaže i da su točke zakona koje se odnose na uštede na plaćama izabranih dužnosnika i članova nadzornih odbora ''čisto mazanje očiju''.

Kaže i kako se u zakonu kriza tretira na samo dva mjeseca iako će posljedice svaki poduzetnik osjetiti minimalno do kraja godine.

''Ovo je bacanje prašine u oči da i oni snose posljedice. Trebali su prikazati smanjene prihode u proračunu, povećan broj prijavljenih na zavod za zapošljavanje. U nijednom se segmentu zakona se ne vidi tko će dobivati poticaje iz tog stabilizacijskog fonda i tko će podnijeti teret. Ne vidimo da je itko napravio neku analizu kako će se dopuniti manjak u proračunima i na koji će se način trošiti'', rekao je Majić i dodao kako je očito da se u Vladi HNŽ-a uzdaju u sredstva Međunarodnog monetarnog fonda.

''Iritira i to što će se formirati posebno povjerenstvo vlade koje će odobravati dijeljenje sredstava. koje može ugroženim kategorijama davati i 20 KM po uposleniku'', kaže Majić.

Kad je u pitanju dizanje ruku za zakon, Raguž ističe kako će zakon podržati ovisno o tome u kojoj mjeri će se usvojiti amandmani koje bude uložio.

''Potrebno je dodatno anulirati pojedina nepotrebna parafiskalna davanja, ukinuti u potpunosti, a ne samo u manjem prosjeku financiranje političkih stranaka, nadzornih odbora itd. Ukoliko se prihvate amandmani, naravno da ću podržati ovaj zakon, ako se amandmani odbiju, neću podržati zakon. Ne želim i neću sudjelovati u ublažavanju negativnih posljedica krize stranačkoj rodbini, prijateljima i kumovima, koji dio subvencija moraju vratiti u stranačku kasu za lokalne izbore'', rekao je.

Podsjetimo, premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg proglasio je ovaj zakon, kojeg je ova županija donijela među zadnjima u Federaciji, najboljim korona-zakonom u BiH.

Sve više nezadovoljnih

U njemu se osim, kako poduzetnici kažu, nedovoljno definiranih mjera, nalaze i one o smanjenju plaće za 20 posto izabranim dužnosnicima na samo dva mjeseca, dok će oni u nadzornim odborima i drugim vijećima biti umanjene naknade za 50 posto do kraja godine.

Kad je usvojen prijedlog zakona, Vlada je priopćila kako ''Zakon donosi niz konkretnih i kvalitetnih rješenja poglavito u svezi sa subvencioniranjem najnižih plaća za desetak tisuća radnih mjesta u ugroženim gospodarskim sektorima''.

''Zakonom će biti održavana poticajna politika u strateškim gospodarskim granama – poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, poduzetništvu, cestogradnji i dr., čime se otvara prostor za oporavkom i sprječava daljnji gubitak radnih mjesta, uz očuvanje demografske slike HNŽ'', navedeno je iz Vlade.

U međuvremenu, sve su glasniji zahtjevi onih kojima je pomoć potrebna i koji smatraju da je nedovoljno vrednovan njihov rad tijekom mjera zbog pandemije.

Javnosti su se obratili i zdravstveni sindikati koji navode kako vlada odbija početak pregovora o kolektivnom ugovoru koji bi doveo do povećanja plaća. Mostarsko Narodno pozorište najavilo je tužbu jer mu nisu uplaćena zajamčena sredstva za što iz Vlade nema službenih očitovanja, a javili su se i učitelji koji upozoravaju kako se zanemaruje njihova uloga i činjenica da su se iz vlastitih sredstava pripremali za izvođenje on-line nastave.

Kopirati
Drag cursor here to close