Je li dovoljno?

Najbolji korona-zakon: Dužnosnicima umanjene plaće samo za 2 mjeseca!

Subvencionirat će se i porez na dohodak, kamate na kredite, koncesionari će biti oslobođeni plaćanja dijela koncesije a poljoprivrednici zakupa zemljišta.
Vijesti / Politika | 16. 05. 2020. u 09:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U korona-zakonu koji je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pripreman dva mjeseca, a koji će kako je rekao premijer Nevenko Herceg biti jedan od najboljih zakona u BiH, predviđene su uštede na plaćama političkih dužnosnika, članova raznih nadzornih odbora i drugih tijela.

Zakon, koji je usvojen na sjednici Vlade 15. svibnja, treba proći skupštinsko glasovanje.

Kako doznajemo, političkim strankama će se dotacije iz proračuna umanjiti za 20 posto do kraja godine, članovima povjerenstava, nadzornih odbora i vijeća umanjit će se naknada za rad u iznosu od 50 posto dok će se osnovica za izračun plaće izabranih dužnosnika umanjiti za 20 posto, ali samo za dva sljedeća mjeseca.

Također, u zakonu koji donosi mjere za ublažavanje posljedica proglašenja pandemije zbog kojih su određene djelatnosti bile prisiljene zaustaviti rad, predviđa se subvencioniranje najniže neto plaće. Na to će svi poslovni subjekti kojima je zapovijedima stožera civilne zaštite zabranjen rad u cijelosti zbog posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

To se odnosi na one koji djelatnosti obavljaju u turizmu i ugostiteljstvom pod uvjetom da su izmirili obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s veljačom 2020. godine, i da je zadržan broj prijavljenih radnika za vrijeme zabrane rada.

Subvencionirat će se i porez na dohodak, kamate na kredite, koncesionari će biti oslobođeni plaćanja dijela koncesije a poljoprivrednici zakupa zemljišta. Turistički djelatnici bit će oslobođeni plaćanja boravišne pristojbe, a predviđeno je i oslobađanje od plaćanja županijskih upravnih i sudskih pristojbi.

Vlada HNŽ-a je, naime, ovog tjedna priopćila kako se zakonom ''sustavno obrađuje rješavanje ekonomskih posljedica pandemije''.

''U prvom redu, riječ je o potpori zadržavanja radnih mjesta u djelatnostima izravno pogođenim zabranom rada. Naime, preuzet će se subvencioniranje najniže plaće za desetak tisuća pogođenih radnih mjesta u ugroženim gospodarskim sektorima, čime se izravno rasterećuju jedinice lokalne samouprave od toga iznimnog financijskog izazova, ali se istovremeno od njih očekuje da, kroz projekte i programe na svojoj razini, daju maksimalan doprinos normaliziranju ukupnog stanja u Županiji'', navela je Vlada, koja je predvidjela i ustrojavanje stabilizacijskog fonda.

Županijski premijer Herceg rekao je ranije kako se na zakon čekalo dugo zbog specifičnosti HNŽ-a i političkoga usuglašavanja.

''Mogu bez zadrške kazati kako će HNŽ dobiti jedan od kvalitetnijih, inovativnijih i sadržajnijih koronazakona u zemlji'', rekao je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close