Smanjenje ili ukidanje

Gospodarstvenici Jablanice i Prozor-Rame diskutirali o parafiskalnim naknadama

Predstavljene su dosadašnje aktivnosti općina na polju smanjenja parafiskalnih nameta, te je razgovarano o planiranim aktivnostima za naredni period.
Gospodarstvo / Novac | 05. 03. 2018. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je u prostorijama općine Jablanica održan stručni skup ‘’Parafiskalne naknade – prijedlozi i preporuke za smanjenje ili ukidanje''. Stručni skup je okupio predstavnike općine Jablanica, Prozor Rama, te predstavnike privatnog i nevladinog sektora. Predstavljene su dosadašnje aktivnosti općina na polju smanjenja parafiskalnih nameta, te je razgovarano o planiranim aktivnostima za naredni period.

Inače, poznato je da svaki nivo vlasti propisuje određene parafiskalne namete koje čine sredstva proračuna pripadajućeg nivoa vlasti. U uvjetima ograničenih proračunskih sredstava često se pribjegava definisanju novih i/ili povećanju iznosa postojećih parafisklanih nameta, bez prethodno provedene analize njihovog namjenskog trošenja i uticaja na privredu. Na ovaj način se otežava rad poslovnih subjekata te se izravno utiče na odbijanje investitora i povećanje nezaposlenosti, stoji u priopćenju iz LINK-a.

Zbog ukazane potrebe, pokrenuta je Kampanja za smanjenje ili ukidanje parafiskalnih nameta koja je usmjerena na pet regija sa foksuom na 10 općina: Bihać, Bosanska Krupa, Prijedor, Novi Grad, Kakanj, Zavidovići, Jablanica, Prozor Rama, Vukosavlje i Gračanica. Cilj kampanje je ostvariti uticaj na poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz smanjenje parafiskalnih naknada iz grupa administrativnih općinskih i komunalnih pristojbi.

U tom pogledu istaknut je pozitivan pomak općina Jablanica, Prozor Rama, Gračanica, Zavidovići i Grada Bihaća, koje su na osnovu inicijativa LEDnet mreže identificirali prioritetne namete za smanjenje s ciljem rasterećenja gospodarstva, te stvaranja uvjeta za poboljšanje poslovnog okruženja, priopćeno je.

Kampanja se provodi u sklopu projekta ''Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta'', koji realizira Udruženje Nezavisni biro za razvoj Gradačac i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, a financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP programa).

Kopirati
Drag cursor here to close