Smanjenje opterećenja

LiNK: Smanjenje ili ukidanje parafiskalnih nameta vodi ka poboljšanju poslovnog okruženja

Gospodarstvo / Flash | 06. 03. 2017. u 12:57 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar održan je sastanak fokus grupe na kojem je razmatran nacrt analize parafiskalnih nameta u HNŽ- u.

Kako je priopćeno iz tog udruženja, događaju su nazočili predstavnici nadležnih ministarstava, jedinica lokalne samouprave, nevladinih organizacija i poduzetnika.

Na ovaj način, kako se navodi, otvoren je dijalog predstavnika sva tri sektora usmjeren prema reviziji, smanjenju ili ukidanju parafiskalnih nameta.

Predstavljen je način istraživanja, zatim rezultati dobiveni Analizom parafiskalnih nameta u HNŽ-u, komparacija nameta po općinama, a najavljeno je i uspostavljanje registra parafiskalnih nameta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić istaknuo je kako je cilj uspostave registra parafiskalnih naknada u tome da se doprinese općem poboljšanju poslovnog okruženja na nivou HNŽ-a čiji će konačni rezultat biti pokretanje inicijativa za revidiranje parafiskalnih naknada na nivou jedinica lokalne samouprave do eventualnog smanjenja, ukidanja ili nadoknade iz nekih drugih izvora.

Opći zaključak fokus grupe jeste da su inicijative za smanjenje ili ukidanje parafiskalnih nameta nužne kako bi se poboljšalo sveukupno poslovno okruženje u svim općinama HNŽ-a te je na tom polju nužna suradnja i podrška, kako javnog tako i privatnog i nevladinog sektora.

Eliminacijom ili smanjenjem parafiskalnih naknada poduzetnici bi, kako je istaknuto, osjetili pozitivne učinke u pogledu boljeg okruženja, za rad i razvoj, a smanjenje opterećenja za malo i srednje poduzetništvo (MSP) i zaposlenike doprinijelo bi konkurentnosti i održivosti poslovnih poduhvata te povećanju broja MSP/obrta, a time i zapošljavanja.

Inače, aktivnosti na provođenju istraživanja i pregleda parafiskalnih nameta realiziraju se u okviru kampanje „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“.

Projekt realiziraju Nezavisni biro za razvoj (NBR) i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, u sklopu Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP program) koji financira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close