Pripremljeni scenarij

Bevanda: Novalić krivac za propast sjednice i aranžmana sa MMF-om

Bevanda je ukazao da je Novalić naveo neke "samo njemu poznate podatke da HDZ zahtijeva da se na Pismo namjere s MMF-om stavi 17 potpisa uključujući članove Fikalnog savjeta i predstavnike 10 županija"
Gospodarstvo / Novac | 10. 04. 2020. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda izrazio je žaljenje što danas nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Fiskalnog savjeta BiH zbog nedolaska predsjednika Vlade FBiH u tehničkom mandatu Fadila Novalića, ocijenivši da sve upućuje na to da je Novalić ranije pripremio scenarij za propast sjednice i da je unaprijed pronašao krivca.

"Njegova (Novalićeva) izjava da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a ne samo da nije točna i da je vrhunac politikantstva, nego je i opasna! Izaći pred kamere u vrijeme kada se javlja krizni stožer i obratiti se javnosti da će ostati bez 330 milijuna eura zbog HDZ-a je obična podvala i dizanje panike i tenzija u vrijeme kada se ljudi bore za život", istaknuo je Bevanda, koji je ministar financija i trezora u Vijeću ministara.

Bevanda je ukazao da je Novalić naveo neke "samo njemu poznate podatke da HDZ zahtijeva da se na Pismo namjere s MMF-om stavi 17 potpisa uključujući članove Fikalnog savjeta i predstavnike 10 županija", priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora.

"Niko nije tražio da predstavnici županija stave svoj potpis na to pismo jer to nije ni moguće niti je po procedurama, niti nam pada na pamet da kompliciramo stvari vaninstitucionalnim djelovanjem. Dobro je poznato da Fiskalni savjet BiH odlučuje o arnžmanima s MMF-om i tako će biti i sada. Imali smo situaciju da se Fiskalni savjet izjasnio o Pismu namjere kada je aranžman bio oko 165 milijuna eura, a sada je 330 miljuna i korigirani su neki dijelovi u tom tekstu", naveo je Bevanda.

On je utvrdio da je sasvim normalno da se sazove sjednica Fiskalnog savjeta i da se izjasne o novom testu i novom iznosu zaduženja, jer je to kredit, a nije nikakav poklon pa da se tek tako odlučuje.

"I to vrlo dobro zna gospodin Novalić, ali on ne želi da preuzme odgovornost u ovim teškim vremenima i da sjedne za sto i vidi kako se zadužujemo, kome dajemo novac i ko ga vraća. On radije ne dođe na sjednicu Fiskalnog savjeta, pošalje nam pismo da on neće doći, nije spriječen već neće, a dan ranije našao je krivca za propast aranžmana. Za ovo što se danas dogodilo kriv je Fadil Novalić, premijer Federacije u tehničkom mandatu, čiji je glas, nažalost, bio neophodna za kvorum, odlučivanje i glasanje o aranžmanu s MMF-om koji bi po hitnoj proceduri osigurao novac za saniranje loših posljedica koronavirusa", pojasnio je Bevanda.

Ministar Bevanda je pozvao Novalića "da se svede u okvire svojih nadležnosti i da shvati da on ne odlučuje o cijelom svijetu nego da u ovom dugom tehničkom mandatu vodi jednu vladu, u ovom slučaju vladu FBiH koja se sastoji od deset županija i koje imaju ustavno pravo da koriste novac iz federalne kase, a na kraju i ljudsko pravo da se spasavaju od virusa i prirodne nesreće".

"Priča o tome da se 22 godine zna kako se dijeli novac MMF-a nema nijedan argument jer se ne radi o klasičnom aranžmanu s MMF-om koji podrazumijeva provođenje reformi u redovnim okolnostima. Svakoga ko ističe taj argument sada želim podsjetiti da smo imali katastrofalne poplave 2014. godine. Tada sam bio predjsedavajući Vijeća ministara i novac koji je tada osiguiran za pomoć poplavljenim domaćinstvim podijeljen je tako da je po 49 posto pripalo entitetima i dva posto Brčko distriktu. Tada nije bilo takve kuknjave jer je svaka marka trebala svakoj poplavljenoj opštini. Tako je i sada, virus ne bira i nećemo dozvoliti da u nekim općinama trpe i ljudske i ekonomske gubitke da bi novac negdje drugdje trošili nemilice", podsjetio je Bevanda.

On je utvrdio da ovo jeste "težak trenutak i da je taj novac BiH nužno potreban, ali se ne može urušavati Ustav, zakonodavni sistem, pa i ljudsko dostojanstvo da bi neko trenirao disciplinu".

"Ovdje se kolektivno odlučuje, Fiskalni savjet je takvo tijelo da obuhvati cijelu BiH i gospodin Novalić mora se u to uklopiti ako ne želi da bude odgovoran za gubitak 330 milijuna eura kredita pomoći za BiH", poručio je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close