Prema 78 dolara

Strah od veće ponude i slabije potražnje spustio cijene nafte

Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila 56 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje, kliznuvši na 78,33 dolara. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 75,40 dolara.
Gospodarstvo / Industrija | 22. 11. 2021. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 78 dolara jer trgovci strahuju da će opetovano širenje covida 19 u Europi oslabiti potražnju, a veliki potrošači prodajom nafte iz strateških rezervi povećati ponudu.

Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila 56 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje, kliznuvši na 78,33 dolara. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 75,40 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna usredotočili na opetovano uvođenje mjera zatvaranja u pojedinim europskim zemljama zbog novog vala zaraze covidom 19.

Najave zatvaranja raspirile su zabrinutost za rast gospodarstva i potražnje za naftom, konstatira Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Deseci tisuća ljudi, uključujući brojne pristaše krajnje desnice, prosvjedovali su u subotu u Beču nakon što je austrijska vlada najavila novo zatvaranje. I Njemačka bi ponovo mogla uvesti ograničenja, a raspravlja se, između ostalog, o lockdownu za necijepljene, piše Hina.

U takvim su se uvjetima investitori na početku trgovine okrenuli imovini koju smatraju sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima, poput dolara, što je pritisnulo cijene nafte, tumači Varga.

Američki dolar približio se u ponedjeljak najvišoj razini prema euru u 16 mjeseci, pa je nafta poskupjela za kupce s drugim valutama i potražnja je prigušena.

Strah od slabije potražnje poklopio se s naznakama povećanja ponude nakon što je japanski premijer Fumio Kishida u subotu poručio da je spreman poduprijeti nastojanja da rast cijena nafte zakoči prodajom nafte iz strateških rezervi, kao što traži SAD.

“Benzin se prodaje po cijeni od gotovo četiri dolara po galonu, a američki političari u takvim situacijama postaju jako nervozni”, rekao je Fereidun Fesharaki iz konzultantske kuće Facts Global Energy.

Upozorio je ipak da nafta iz strateških rezervi može riješiti problem tek na kratki rok, na svega dva do tri tjedna, a onda se stvari vraćaju na staro, tvrdi.

Na tržište bi iz strateških rezervi moglo stići ukupno 100 do 120 milijuna barela nafte, procjenjuju analitičari Citija u bilješci od 19. studenog, uključujući 45 do 60 milijuna barela iz SAD-a, oko 30 milijuna barela iz Kine, pet milijuna barela iz Indije i po 10 milijuna iz Japana i Južne Koreje.

Cijene nafte zakočila je danas i najava veće libijske proizvodnje. Libijska nacionalna naftna kompanija (NOC) u ponedjeljak je dala dozvolu za proizvodnju u naftnom polju Al-Khair u blizini Sirte, rekao je predsjednik Mustafa Sonallah u izravnom prijenosu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u petak stajao 80,32 dolara, što znači da je poskupio 95 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close