IAE

Nafta ostaje jeftina do 2023. godine

Postoji rizik da će oporavak potražnje biti ometen nedavnim rastom broja slučajeva Covida-19 u mnogim zemljama…
Gospodarstvo / Industrija | 14. 10. 2020. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte mogle bi ostati ispod 50 dolara po barelu do 2023. godine, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IAE) za listopad, piše Srna.

U izvještaju se navodi da je prognoza o padu potražnje za 8,4 milijuna barela dnevno za ovu godinu, na razinu od 91,7 milijuna barela na dan, relevantna samo ukoliko OPEK i ostali proizvođači budu u potpunosti poštovali dogovor o smanjenju isporuka i ako svjetske rezerve opadnu za četiri miliona barela na dan u četvrtom kvartalu.

Ukoliko od 1. siječnja, prema sadašnjem planu, uslijedi povećanje proizvodnje za 1,9 milijuna barela na dan, postoji ograničena mogućnost tržišta da primi dodatne količine nafte u sljedećim mjesecima, navodi IAE, prenio je TASS.

"Pored toga, postoji rizik da će oporavak potražnje biti ometen nedavnim rastom broja slučajeva Covida-19 u mnogim zemljama", napominje ova agencija.

IEA i dalje očekuje da će sljedeće godine uslijediti rast potražnje za naftom za 5,5 milijuna barela na dan, čime bi ona dostigla razinu iz 2020. godine.

Oil Market Report - October 2020 - Analysis - IEA

Six months ago leading oil producers came together, supported by an extraordinary meeting of G20 energy ministers, to coordinate massive production cuts to offset the collapse in oil demand caused by Covid-19 lockdowns and so provide life support to the oil market.

Kopirati
Drag cursor here to close