Ispravnost vode

Stanovnici Prigrađana ne trebaju paničariti: Voda je ispravna za piće

Kontaktirali smo i mostarski Vodovod odakle su rekli da su najnovije analize pokazale kako je voda u Prigrađanima ispravna za piće i kako je to svojim izvještajima potvrdio i Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a.
Gospodarstvo / Industrija | 18. 10. 2018. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici mostarskog mjesta Prigrađani tvrde kako im voda opet nije ispravna za piće.

''Voda već duži period nije ispravna za piće. Zvali smo Vodovod, ne javljaju nam se. Voda smrdi na benzin i 150 kuća koliko ima u naselju ne koristi vodu s vodovoda za piće'', tvrde stanovnici Prigrađana.

Podsjećaju kako je ljetos voda također bila neispravna za piće, te ih je strah zbog toga ponovno konzumirati vodu.

Tada su rezultati analize vode u mostarskim naseljima Salakovac, Prigrađani i Podgorani pokazali su kako voda nije higijenski ispravna, te je Sanitarna inspekcija Grada Mostara poduzela hitne mjere po kojima Vodovod Mostar treba isključiti vodu u ovim naseljima, iako su iz Vodovoda ranije tvrdili suprotno, odnosno da je voda ispravna.

Voda je ispravna za piće

Kontaktirali smo i mostarski Vodovod odakle su rekli da su najnovije analize pokazale kako je voda  u Prigrađanima ispravna za piće i kako je to svojim izvještajima potvrdio i Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a.

''Po svim parametrima ispitivanja na svim točkama uzorkovanja vode , analize pokazuju da ispitivani uzorak vode odgovara prema zdravstvenom pravilniku ispravnosti vode za piće. Rezultati ispitivanja pokazuju da nema bakterije, da nema escherichije coli, koliformi i bilo čega. Sve je saldo nula, na svakoj točki odakle je uzet uzorak'', rekao je za Bljesak.info Dženan Šabanović rukovoditelj Sektora proizvodnje i distribucije vode Vodovoda Mostar.

Pixabay / Ilustracija

Šabanović je rekao kako je i ranije voda bila ispravna za piće i kako se nije ''čula'' ni na što.

''Prilikom prethodnih odlazaka na teren nisam se predstavio građanima, ali sam osobno uzeo uzorak s deset točaka, rekao sam da sam žedan, svi su ljubazno ponudili vode i pio sam vodu, voda se tada nije čula ni na što'', rekao je Šabanović.

Rekao je kako Vodovod garantira kvalitetu vode do vodomjernog mjesta, te da nakon vodomjera ne odgovaraju za njezinu kvalitetu.

Voda iz čatrnje je puna bakterija

Upozorio je kako su radili analize vode iz čatrnja, koje su pokazale kako je voda iz čatrnje zagađena, puna bakterija, i kako nije za piće.

''Možda zatvore našu vodu na ventilu i nakon toga pumpaju vodu iz čatrnje jer je jeftinija. Miješanjem ovih dviju voda unutar zatvorenog sustava ako je zagađena može svašta biti. Ali to je unutar zatvorenog sustava i mi za to svojom proizvodnjom i distribucijom ne odgovaramo'', rekao je  Šabanović.

 Arhiva / Bljesak.info

Kaže kako ne vjeruje da stanovnici ne koriste vodu s Vodovoda jer ''ako oni ne troše vodu odakle im utrošak na vodomjernom mjestu''.

''Oni su jako puno vode potrošili, svi su pili tu vodu. U ono vrijeme kada smo išli da išli da transportiramo vodu iz cisterni iz grada, jako mali broj je bio zainteresiran, jer što će nam to kad mi pijemo našu vodu'', rekao je Šabanović.

Kopirati
Drag cursor here to close