Uspješne

Žene mijenjaju budućnost agrarnog sektora

Međunarodni dan žena je prilika da se ohrabri dijalog o sudjelovanju žena u ekonomskim procesima u BiH, smatraju akteri USAID/Sweden FARMA II projekta.
Gospodarstvo / Flash | 08. 03. 2019. u 11:24 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da žene u Bosni i Hercegovini mijenjaju trendove u poljoprivredi, unose inovacije i napredne tehnologije, ali i donose promjene u praksi i pristupu, potvrđuju brojni primjeri uspješnih organizacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru kojima rukovode.

Žene u ekonomskim procesima 

Međunarodni dan žena je prilika da se ohrabri dijalog o sudjelovanju žena u ekonomskim procesima u BiH, smatraju akteri USAID/Sweden FARMA II projekta. 

''Otkupljujemo sve vrste meda i ostale pčelinje proizvode kao što su matična mliječ, polen, propolis, vosak. Instalirali smo modernu mašinu za dekristalizaciju meda i automatsko pakovanje. Pčelarski sektor je još uvijek mali u Bosni i Hercegovini, te se suočava sa stalnim izazovima. Zdravstvena ispravnost, kvaliteta meda, ekonomija obujma, mobilnost košnica, rad na brendiranju bosanskohercegovačkog meda, uvođenje novih tehnologija'', kaže Amina Muharemagić, koja stoji iza kompanije “Beemed”, smještene u Poslovnom inkubatoru Lipnica, koja pored meda na tržište plasira i domaći jabukov pekmez i jabukov ocat.

Istovremeno, navodi da će mali proizvođači rasti i postepeno pronalaziti nove kupce, te da je broj njihovih kooperanata svakim danom sve veći, o čemu svjedoči podataka da ih trenutno ima više od 100.

USAID/Sweden FARMA II projekat je posvetio posebnu pažnju uključivanju žena u poljoprivredu, a rezultati su vidljivi kroz osiguranje posebnih praksi i fokusiranih edukacija, promjene u odnosima u poljoprivrednim gazdinstvima gdje je sve više onih koje i formalno i praktično vode žene, te sve više ženskih glasova u procesu donošenja odluka vezanih za nužne reforme u sektorima mljekarstva i peradarstva na putu ka osiguranju izvoza u Europsku uniju, navodi se u priopćenju za javnost ovog projekta.

Uspješne menadžerice

Kako se, nadalje, navodi, pažnju javnosti je nedavno privukla i Devleta Pamukčić, uspješna menadžerica koja rukovodi zadrugom ''Milk Land''.

''Danas pokrivamo širu tuzlansku regiju sa 45 registriranih otkupnih stanica, te dnevno proizvedemo više od 15.000 litara svježeg sirovog mlijeka. Otkupljujemo mlijeko od 955 registriranih poljoprivrednika i kontinuirano radimo na povećanju stočnog fonda, proširenju farmi i edukaciji farmera. Zadruga osigurava redovne naknade za naše kooperante, radimo sa svakim proizvođačem pojedinačno kako bismo prepoznali njegove potrebe, na čemu trebamo raditi, educirati, te kako unaprijediti njegove rezultate'', poručila je Pamukčić.

I druge uspješne menadžerice oglasile su se sličnim porukama.  

- Razloga za optimizam u razvoju peradarstva u BiH svakako ima, ali ima još uvijek i mnogo izazova - poručuje Danka Mikulić, direktorica kompanije “Avis DM” koja se bavi proizvodnjom jednodnevnih pilića u općini Srbac.

U svojoj inkubatorskoj stanici, Danka je redovno domaćin studijskim grupama novih generacija koje žele saznati više.

Među mladima raste interes za peradarstvo, a sigurno je važno i ohrabriti veće uključivanje žena na rukovodeća mjesta.

Žene u poljoprivredi

A da se kroz poljoprivredu može mijenjati i šira društvena zajednica potvrđuje nam priča Sabine Zekić i Desanke Nikolić koje su osnovale Udruženje žena Podrinja u Vlasenici.

''Počele smo kroz obuke šivanja, veza, pletenja, izrade ukrasnih predmeta i nakita. U suradnji sa našim partnerskim udruženjima smo pokrenule tečajeve rada na računarima i učenje engleskog jezika. Kako smo radile dalje i širile svoje aktivnosti, shvatile smo da je potrebno posvetiti više pažnje jačanju žene u ruralnim dijelovima općine. Zato smo se fokusirale na podršku ženama u biznisu'', rekla je Nikolić. 

Tako su ove vrijedne žene prvo krenule s radom na osnaženju uloge žena u procesu proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, a onda i na aktivnostima unaprjeđenja proizvodnje maline na području Vlasenice. 

Ovi uspješni primjeri žena-poduzetnica koje rukovode kompanijama u poljoprivrednom sektoru važna su poruka za generacije koje dolaze.

Kopirati
Drag cursor here to close