Online shopping

Što smo učili i kupovali u karanteni?

Prema istraživanju, trenutni način života nas je učinio i velikodušnijima, jer više od četvrtine ispitanika (28%) je izvršilo online donaciju proteklog mjeseca, a 14% je po prvi put izvršilo donaciju u usporedbi sa rezultatima od prošle godine.
Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2020. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Online kupovina je nadmašila sve druge oblike potrošnje u proteklom mjesecu. Više od polovine europskih kupaca (57%) izjavilo je da više nego ikada kupuju online, a primjetan je i rekordan broj prijava na virtualna, online iskustva kao što su kućni fitness, prijavljivanje na online stranice za filmove, TV i online učenje u karanteni.

Istaživanje kompanije Mastercard iz svibnja 2020. godine, a koje je provedeno na 15 tržišta i na uzorku od 12.500 osoba, otkrilo je da svaki treći Europljanin (30%) troši više novaca na online virtualna iskustva, dvije od tri osobe (58%) gledaju TV ili filmove preko online pretplata na stranicama, više od četvrtine (26%) nazoči virtualnim vježbama, dok 24% virtualno obilazi muzeje i druge sadržaje.

Prema istraživanju, trenutni način života nas je učinio i velikodušnijima, jer više od četvrtine ispitanika (28%) je izvršilo online donaciju proteklog mjeseca, a 14% je po prvi put izvršilo donaciju u usporedbi sa rezultatima od prošle godine.

Građani širom Europe koriste dodatno vrijeme u karanteni kao priliku da online nauče neke nove vještine. Dvije od pet osoba (37%) koriste online bankarstvo, više od četvrtine (28%) nabavlja svoje lijekove online, dok trećina (31%) uči kuhati uz pomoć online tutorijala.

Svaka deseta osoba (10%) uči da programira, 7% uči svirati glazbeni instrument online, a 14% prati online instrukcije za šišanje kose!

Pored povećanja od 36% u online kupovini osnovnih životnih namirnica, još neki od najpopularnijih trendova su i porast online kupovine knjiga (32%), mašinica za kosu (19%) i opreme za vježbanje kao što su tegovi i podloge za vježbanje. (13%).

Istraživanje je također otkrilo da online kupovne navike oslikavaju ponašanja u stvarnom životu, pa četiri od pet korisnika (81%) su tipični detaljisti koji satima pretražuju različite stranice kako bi našli najbolju ponudu, dvije od tri osobe (66%) su “razgledači” koji kažu da redovno prave liste želja proizvoda, ali ih rijetko kada i kupuju. Polovina novih online kupaca (51%) kaže da je ostala lojalna standardnom načinu kupovine.

Skoro svi (87%) vode računa o tome šta kupuju online, dok 65% brine da ne postane žrtva online prevara. U pokušaju da održi sigurnost online kupovine, četiri od pet Europljana (81%) teži da kupuje od poznatih trgovaca, 80% provjerava recenzije i sajt sa koga kupuju, a trećina (31%) konktaktira novog ili nepoznatog trgovca prije nego što izvrši kupovinu.

Mark Barnett, predsjednik Mastercard tržišta za Europu izjavio je: ''Svi se prilagođavamo novom načinu života i razumljivo je da više kupujemo online, ali ne radi se samo o osnovnim životnim namirnicama, već i virtualnim iskustvima, od filmova do fitnessa. Teška vremena mogu izvući najbolje iz nas i možemo pronaći utjehu i zadovoljstvo u porastu online donacija i ogromnom broju osoba koje uče da online obavljaju svakodnevne aktivnosti. Sada je više nego ikada ljudima potrebno pristup digitalnoj ekonomiji i svi mi u kompaniji Mastercard neprekidno radimo na tome da online iskustvo kupovine učinimo jednostavnijim, sigurnim i besprijekornim u smislu korisničkog iskustva za svakoga, bez obzira da li kupuje osnovne namirnice ili virtualna iskustava.''

10 najpopularnijih virtualnih iskustava tijekom izolacije:

1. 75% redovno obavlja video pozive sa obitelji, prijateljima i radnim kolegama

2. 58% se pretplatilo na online TV/ streaming stranice poput Netflix-a ili Amazon Prime Video

3. 36% gleda online komedije ili stand-up komedije

4. 32% posjećuje online svirke

5. 31% igra online video igrice

6. 30% pohađa sate kuhanja ili pretražuje online recepte

7. 26% pohađa virtualne fitness sate

8. 24% online obilazi muzeje i druga zanimljiva mjesta

9. 22% online uči novi jezik

10. 20% igra online kvizove sa prijateljima

10 NAJPOPULARNIJIH PROZVODA U IZOLACIJI:

1. Knjige (32%)

2. Kuhinjski pribor (22%)

3. Farbe za kose (19%)

4. Društvene igre (18%)

5. Puzle (17%)

6. Mašinice za kosu (15%)

7. Kompjuteri/ kompjuterska oprema (13%)

8. Jastuci (13%)

9. Tegovi / Fitness oprema (13%)

10. Umjetnost i hobi (12%)

Mastercard savjeti za sigurnu online kupovinu:

Izaberite sigurne stranice: Plaćajte online samo putem sigurnih stranica. Sigurne stranice počinju sa ‘https’ i imaju prikazan simbol zaključanog lokota u pretraživaču

Čuvajte svoje bankovne podatke: Nikada ne dijelite svoje bankovne podatke ili detalje kredite kartice putem e-maila, SMS poruka, društvenih mreža ili u nepoznatim telefonskim pozivima

Redovno ažurirajte svoje sigurnosne postavke: Obavezno ažurirajte
sigurnosnu zaštitu na svakom uređaju na kome planirate da izvršite online kupovinu, bilo da je u pitanju telefon, laptop ili tablet

Vjerujte svom instinktu: Ako vidite online ponudu koja je suviše dobra da bi bila istinita, vjerojatno je tako, priopćeno je iz kompanije Mastercard.

Kopirati
Drag cursor here to close