U parlament na razmatranje

Smiješi nam se povećanje poreza

Tekst novog zakona o PDV-u upućen entitetskim parlamentima
Gospodarstvo / Flash | 08. 05. 2019. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH na današnjoj sjednici dao je suglasnost da se Nacrt Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) dostavi nadležnim povjerenstvima entitetskih parlamenata na konzultacije, nakon čega će ponovo biti razmatran na sjednici UO i upućen u javnu raspravu, piše u priopćenju UO UNO.

Nacrt zakona o PDV-u predložen je iz UNO radi usklađivanja s europskim direktivama i cilj mu je da olakša rad poslovnoj zajednici.

Na sjednici UO danas je usvojen izvještaj o radu UNO za 2018. godinu i izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjoj organizaciji  Uprave čime će, između ostalog, biti riješen i problem rada na graničnim prijelazima Svilaj i Bratunac.

Danas su članovi UO usvojili odluku o visini kompenzatorne kamate za  drugo polugodište 2019. godine koja iznosi 12 posto i odnosi se na određena carinska dugovanja.

Na današnjoj sjednici nije bilo suglasnosti među entitetskim predstavnicima za usvajanje odluka koje se odnose na privremena poravnanja za protekle godine, anije usvojena ni Odluka o utvrđivanju privremenih koeficijente za raspodjelu sredstava u razdoblju travanj-lipanj 2019. godine.

Članovi UO primili su k znanju informaciju UNO u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Ostalo je nepoznato hoće li stopa poreza na dodatnu vrijednost biti povećana za dva posto kako je bilo najavljeno. Uoči sjednice Dnevni avaz je objavio kako će stopa PDV-a ostati 17 posto, te da je to i stav UNO.

Glasnogovornik UNO-a Ratko Kovačević, rekao je kako se Zakon o PDV-u primjenjuje od 1. siječnja 2006. te da od tada nisu rađene znatnije izmjene.

''Na razini EU dogodio se cijeli niz promjena u oblasti oporezivanja. Zato se javila potreba da se Zakon prilagodi legislativi EU, jer BiH kao potencijalni kandidat za članstvo ima i obvezu da svoje zakone prilagodi propisima EU'', rekao je za Avaz Kovačević.

Adnan Smailbegović predsjednik udruge poslodavaca FBiH smatra kako za sada stopu PDV-a ne treba mijenjati.

''Ako bi on bio povećan na 19 posto, to znači d abi sva potrošnja otišla nagore. Mi smo zagovarali tezu da bi rasterećenje doprinosa rada moglo ići na račun PDV-a. To bi imalo smisla jer bi se rasteretili doprinosi, smanjila siva ekonomija i povećale plaće'', rekao je.

Kao novine novog nacrta zakona o PDV-u navode se oporezivanje nedovršenih građevinskih objekata, prinos obveza u skladu s propisima EU za izvršeni promet, povećanje praga za obveznu registraciju s 50 na 75 tisuća KM, te proširenje broja polja PDV prijave, objavio je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close