I, što ćemo sad?

Poskupjelo? DA! Prekipjelo? NEEE…

Ono što pouzdano znamo je da će od sutra cijena bezolovnog benzina 95 biti 2,16 KM po litri. Toliko će stajati i litra dizela. A što ćemo zauzvrat dobiti? Znajući ove naše, najvjerojatnije duplo golo. No, bolje nismo ni zaslužili.
Gospodarstvo / Flash | 31. 01. 2018. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od sutra kreću nove, više cijene goriva. Famozni zakon o trošarinama diktira povećanje cijena energenata i izazvati će, ne treba sumnjati, novu lančanu reakciju. Nažalost, ne lančanu reakciju bunta i prosvjeda, nego lančanu reakciju poskupljenja. Kako to već kod nas i biva, poskupjet će mnogo toga, nešto odmah, nešto malo kasnije...ono što pouzdano znamo je da će od sutra cijena bezolovnog benzina 95 biti 2,16 KM po litri. Toliko će stajati i litra dizela. A što ćemo zauzvrat dobiti? Znajući ove naše, najvjerojatnije duplo golo. No, bolje nismo ni zaslužili.

A što ćemo kada svjetska nafta podivlja?

Poskupljenje ipak neće biti tako strašno, barem za početak. Iako neki barataju sa 40 feninga više, istina je da će za sada cijene biti u izdržljivim granicama. Uostalom, sjećate se vremena, nije bilo davno, kada je benzin išao i do 2,5 marke. No, tada je nafta bila preskupa na svjetskom tržištu, što automatski znači da ćemo s aktualnim trošarinama možda jednog dana lako prijeći i taj stari rekord. No, i ovakvo poskupljenje cijene goriva odrazit će se veoma brzo na poskupljenje životnih namirnica, transporta, usluga…

Istina je da će i benzin i dizel u Bosni i Hercegovini i dalje ostati među najjeftinijima u regiji. Zapravo, samo će u Makedoniji cijena biti (puno) niža. Makedonci, bez obzira kakvu dramu imaju oko suštinskog naziva zemlje u kojoj žive, plaćaju i za naše pojmove nevjerojatno nisku cijenu goriva. Kod njih je dizel, preračunato u našu valutu – 1,73 KM! Benzin je tamo skuplji, ali i dalje nekoliko feninga jeftiniji nego po našoj novoj tarifi, a Bugari će biti među rijetkima koji će, iako su u EU, benzin plaćati manje od nas – 2,12 KM! Hrvatska i Srbija i dalje će imati skuplje gorivo nego BiH, pa će benzin u Hrvatskoj biti oko 50 feninga skuplji nego u BiH, a u Srbiji 30 feninga skuplji. No, oni ili su izgradili ili u dobra doba grade autoceste.

Sve same rupe i k****e u dupe

A naše autoceste? Iako je zakon o trošarinama predstavljen kao ključan za dalju izgradnju autocesta, čini se da je on tek primarni osigurač da će se do sada podignuti krediti vraćati, a tek onda uvjet za naredne izdatke po tom pitanju. Zato i ne čudi što su strani predstavnici u BiH toliko drukali za ovaj Zakon, samo naivni ovdje misle da je njima u interesu samo naš boljitak, ima tu nešto i interesa šire međunarodne zajednice i financijskih struktura iste. Kada će se i hoće li uopće taj „osigurač za vraćanje kredita“ pretvoriti u jasno vidljivu izgradnju infrastrukture, to ćemo tek vidjeti, ali naši političari su nas itekako navikli da s razlogom pušemo i na hladno.

Iako na papiru nova cijena goriva nije strašna, pogotovo ako je usporedimo s gorivom na Zapadu, gdje košta oko ili preko tri KM (najskuplje je u Nizozemskoj, 1,7 eura litra benzina, odnosno Danskoj, gdje je litra dizela  malo iznad 1,5 eura), strašno je to što se opasno približavamo Njemačkoj, gdje je benzin cca 1,4 eura, a dizel cca. 1,22 eura. A dobro znamo kakav je standard tamo, a kakav ovdje. S prosječnom plaćom od 857 KM (službeni podaci za 12. mjesec 2017.) nama ovo poskupljenje dođe kao šamar, pa makar trenutno jednostavan izračun kaže da će vas pun rezervoar od sutra doći 10 KM više. Ne izgleda previše, ali ponovimo – to nije jedino poskupljenje, a na našu prosječnu plaću svaki novi „cener“ više je bolan. A što ćemo ako, što se nikad zapravo ne zna, nafta na svjestkom tržištu opet osjetno poskupi?

Živjet će ovaj narod! Al' u Njemačkoj…

Cijena koštanja goriva u našoj zemlji je, podvucimo, još uvijek nevelika ako gledamo samo cijene goriva u Europi, ali ako gledamo plaće, standard, mirovine, onda plaćamo jedan od najskupljih benzina  ili dizela u Europi! Naš umirovljenik, kojem povećanje, po starom ili novom Zakonu, od pet KM, može, eto, biti jedina nada za neko povećanje primanja, može samo tugaljivo gledati u Francusku, Dansku, Njemačku, gdje su osnovne, ponavljamo, osnovne mirovine za koje garantira država od 1120 do 2000 eura! A i mlađi, koji će tek u mirovinu za deset, dvadeset, trideset godina, imaju li se čemu nadati? S ovakvom strukturom i društvenim gibanjima, nepostojanjem planova i realnih mogućnosti za poboljšanje – NE!

I onda stavi cijenu goriva na Zapadu u kontekst njihovih mirovina i plaća, a stavi naše u naše jadne novce. Kada uspoređujemo s njima, da bi živjeli životom čovjeka (a i na Zapadu su također ljudi, vjerovali ili ne) benzin bi kod nas, da je pravde, koštao ispod 1KM. Ili bi barem primanja i mirovine išle preko 1500, odnosno 1000 KM. Ali, taj film nećemo gledati.

Zašto? Između ostalog što ovaj narod nikad, ali baš nikad, ma kako se zvao i ma koliko naroda bilo unutar ove zemlje, nije nikome rekao – Dosta! Polako! Stani, jebem li mu m…ne može više ovako!

Naprotiv, umiremo u "ljepoti" nogometne igre u kojoj oni grubo fauliraju, ruše s leđa, pljuju i uvaljuju lakat, a mi se debilno smijemo i kukamo tek u svlačionici, kada se reflektori odavno ugase.

Kopirati
Drag cursor here to close