Udar na građane

Od četvrtka ''skaču'' cijene goriva i autoplina

Neslužbeno, dizel euro 5 na benzinskim crpkama od 1. veljače koštat će 2,21, bezolovni benzin 2,16, dok će plin vozači plaćati po cijeni od 1,21 KM po litri.
Gospodarstvo / Flash | 30. 01. 2018. u 20:30 Bljesak.info
Kopirati

Set zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, već je službeno stupio na snagu, a od 1. veljače će cijene goriva na benzinskim crpkama biti prilagođene novim nametima.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do tada se očekuju velike gužve na bh. benzinskim crpkama, a poslije toga poskupljenje goriva za 20-25 feninga.

Usvojeni tekst Zakona o trošarinama u BiH predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru, poveća za 0,15 KM po litru goriva.

Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Međutim, kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata će, zavisno od crpke do crpke, biti prinuđene povećati cijene goriva za 20-25 feninga po litru, jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obveze.

Osim povećanja nameta na dizelska i benzinska goriva, novim Zakonom o trošarinama, kako kaže, uvodi se i naknada za ceste i autoceste na tekući naftni plin, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za ceste i 0,25 KM po kilogramu za autoceste. To znači da će ovaj energent poskupjeti za 0,40 KM po kilogramu plus PDV.

"Mi moramo povećati cijene goriva za 15 feninga plus PDV. Automatski moramo povećati cijene do 20 feninga na svojim benzinskim crpkama, jer imamo veće namete. Moramo popisati zalihe i platiti na popisane zalihe, siječnju i veljači, te obaveze", kazali su za Klix.ba iz jedne privatne bh. kompanije.

Istaknuli su da moraju obračunavati PDV na daljnju prodaju, što su predstavnici vlasti do sada prikrivali, a što iznosi više od 18 feninga bez ostalih obračuna.

U kompaniji Energopetrol je rečeno da je očekivano da će u narednih nekoliko dana, prije stupanja na snagu spomenutog zakona, frekvencija na crpkama biti veća, ali da ne smatraju da će to stanje duže trajati.

''S obzirom na to da su obaveze prema državi jedan od značajnijih faktora u formiranju cijena, cijene goriva će rasti i na INA i Energopetrol benzinskim crpkama sa stupanjem na snagu izmjena zakona. INA i Energopetrol će ispratiti izmjene povećanjem cijena u skladu sa zahtjevima novog zakona'', kazala je Lejla Arifagić iz Energopetrola za Klix.ba.

Istaknula je kako se nadaju da će se sredstva prikupljena na ovaj način iskoristiti za izgradnju cestovne infrastrukture, što će doprinijeti uređenju bh. tržišta i približavanju europskim standardima.

Neslužbeno, dizel euro 5 na benzinskim crpkama od 1. veljače koštat će 2,21, bezolovni benzin 2,16, dok će plin vozači plaćati po cijeni od 1,21 KM po litri.

Kopirati