Sjednica

Federalna Vlada ima strategije razvoja i upravljanja dugom

''Definirana su četiri strateška cilja - ubrzan ekonomski razvoj, resursno efikasan i održiv razvoj, prosperitetan i inkluzivan društvani razvoj i transparentan, efikasan i odgovoran javni sektor.''
Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2021. u 13:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila Strategiju razvoja Federacije BiH 2021.- 2027. koja će biti dostavljena Paralamentu FBiH radi razmatranja i konačnog donošenja.

Riječ je o integriranom, multisektorskom strateškom dokumentu koji definira javne politike i usmjerava socioekonomski razvoj na teritoriji FBiH u narednih sedam godina. Ona je osnov za izradu mandatnih i godišnjih programa rada Vlade FBiH, programa javnih investicija (PJI), trogodišnjih i godišnjih planova rada federalnih ministarstava i institucija, dokumenta okvirnog proračiuna (DOB) i godišnjeg proračuna.

Strategija je podloga za usklađivanje i izradu sektorskih i strategija razvoja kantona i jedinica lokalne samouprave.

Ovim dokumentom su definirana četiri strateška cilja i 18 prioriteta, a unutar ciljeva i prioriteta je definirano 78 mjera za implementaciju.

Prvi cilj naveden ubrzan ekonomski razvoj utemeljen na povećanju produktivnosti i zaposlenosti, a drugi prosperitetan i inkluzivan društveni razvoj. Kao treći je naznačen resursno efikasan i održiv razvoj, a četvrti je ubrzan društveni i ekonomski razvoj uz istodobno postizanje okolišne održivosti.

Izdvojeno je i devet ofanzivnih mjera koje najznačajnije utiču na rast privrede i zaposlenosti, što je razlika u odnosu na sve dosadašnje strateške dokumente u FBiH. Puna implementacija ovih devet mjera donosi rast BDP-a u od 9,2 do 13,7 posto godišnje. Prema procjenama, za implementaciju ovih mjera neophodno je osigurati oko 530 milijuna KM u toku sedam godina, odnosno 75 milijuna KM godišnje.

Inače, u procesu izrade Strategije i konsultacija bilo je uključeno oko 1.400 sudionika, što predstavlja novinu u odnosu na sve dosad urađene strateške dokumente Federacije BiH.

Strategija je pripremljena uz tehničku podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa UN-a u BiH (UNDP).

Podršku integriranju Ciljeva održivog razvoja u proces izrade Strategije pružila je Vlada Kraljevine Švedske. U pripremi analize stanja i definiranju mjera u oblasti pametne specijalizacije podršku je dala je Vlada Republike Češke u okviru partnerstva s UNDP-om za Ciljeve održivog razvoja. Dodatnu podršku je pružio njemački GIZ, koji u ime vlada Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva provodi ''Program jačanja javnih institucija u BiH''.

Budući da Federacija BiH dosad nije imala strategiju razvoja, Federalna vlada je Odluku o izradi ovog važnog dokumenta donijela na 156. sjednici održanoj 13.9.2018. godine, priopćeno je iz Vlade. 

Video: Novalić: Četiri strateška cilja razvoja Federacije BiH

 

 

Strategija upravljanja dugom 2021-2023.

Vlada FBiH je usvojila Strategiju upravljanja dugom od 2021. do 2023. godine, koja predstavlja sažetak glavnih načela i smjernica za politike upravljanja dugom Federacije BiH u promatranom razdoblju i temelji se na postojećem portfelju duga Federacije BiH, Programu javnih investicija Federacije BiH 2021.-2023. i Dokumentu okvirnog proračuna Federacije BiH za to razdoblje.

Strategija sadrži planove financiranja potreba Vlade FBiH u naredne tri godine na vanjskom i unutarnjem tržištu, te indikativne mjere i alate potrebne za dostizanje usvojenih strategijskih ciljeva.

Ti ciljevi su osiguranje sredstava za financiranje vladinih potreba uz prihvatljive troškove i rizike u srednjem i dugom roku, te razvoj domaćeg tržišta vrijednosnih papira.

S ciljem jednoobraznosti strategija na svim razinama u Bosni i Hercegovini, pretpostavke troškova i cijena, za razdoblje koji pokriva Strategija, urađene su u suradnji s ministarstvima financija Bosne i Hercegovine i Republike Srpkse, te Direkcijom za financije Brčko Distrikta BiH.

Srednjoročna strategija upravljanja dugom Vlade FBiH obuhvata portfelj duga kojim upravlja Vlada FBiH koji je odobrio Parlament BiH, odnosno ukupni vanjski dug FBiH, uključujući i onaj dio vanjskog duga koji je ugovoren radi proslijeđivanja krajnjim korisnicima, kao i ukupan unutarnji dug.

Portfelj duga koji je razmatran u Strategiji u iznosu od 5.832,6 milijuna KM (3.662,4 milijuna dolara) ili 26,40 posto BDP-a FBiH, a sastoji se od vanjskog duga od 4.982,7 milijuna KM (3.128,7 milijuna dolara) ili 85,43 posto, te unutarnjeg od 849,9 milijuna KM (533,6 milijuna dolara) ili 14,57 posto portfelja duga.

Portfelj duga ima relativno nisku ponderiranu prosječnu kamatnu stopu od 1,5 posto, a prosječno vrijeme dospijeća za unutarnji dug je 3,3 godine, a za vanjski 6,2 godine.

Na osnovu postojećeg portfelja duga, očekivanog makroekonomskog okvira u trogodišnjem razdoblju, dostupnih izvora financiranja, a uzimajući u obzir pretpostavke budućih cijena i troškova zaduživanja, pripremljeno je nekoliko alternativnih strategija.

Federalna vlada danas je usvojila i izvješće o provedbi Strategije upravljanja dugom u 2020. godini.

Oba usvojena dokumenta bit će objavljena na web stranici Federalnog ministarstva financija i biti upućena Parlamentu FBiH radi informiranja, priopćeno je iz Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close