Univerzalne vrijednosti čovjeka

Fadil Novalić poručio što treba učiti mlade

Naša je obveza neprekidno podsjećati mlade naraštaje o strašnim zločinima učinjenim nekome samo zato što su pripadali drugom narodu, kaže Novalić
Vijesti / Flash | 27. 01. 2021. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je da mlade treba učiti o univerzalnoj vrijednosti čovjeka.

''Danas, ali i svakog drugog dana, svi se trebamo pokloniti i odati počast žrtvama holokausta. Sjećanja na užas i zvjerska mučenja žrtava holokausta moraju biti svakodnevna. Takav mrak čovječanstva nikad više se ne bi trebao ponoviti. Nažalost, pored iskustva iz II svjetskog rata, i  sami smo bili svjedoci da ideja ubijanja nekog samo jer je 'drugačiji' ne miruje'', kaže Novalić, navodeći da mi u Bosni i Hercegovini imamo razlog da budemo dodatno susosjećajni sa žrtvama holokausta.

''U imamo razlog da budemo dodatno susosjećajni sa žrtvama holokausta, zbog naših žrtava genocida koji je učinjen u srcu Europe na kraju 20. vijeka. Naša je obveza neprekidno podsjećati mlade naraštaje o strašnim zločinima učinjenim nekome samo zato što su pripadali drugom narodu. Mlade treba učiti univerazlnoj vrijednosti da je svaki čovjek jednako dragocjen, kako god da se zove ili kojem god narodu da pripada'', kaže se u poruci premijera Novalića.

Kopirati
Drag cursor here to close