Upitnici nad sezonom

Neum: Ništa se ne događa

Turistički radnici, privatni iznajmljivači nade polažu u domaće goste.
Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2020. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Neum jedna je od malobrojnih u kojoj nije zabilježen nijedan slučaj infekcije COVID-19. No, zabrinutost vlada zbog nadolazeće turističke sezone, s obzirom na to da 90 posto Neumljana živi od turizma, a svi aranžmani za svibanj i lipanj su otkazani, izvještava Federalna televizija.

Hotelijeri smatraju da mjere koje Vlada Federacije priprema u takozvanom korona zakonu nisu dovoljne za očuvanje radnih mjesta niti za poboljšanje gospodarstva.

Rezervacije miruju, ništa se ne događa, upravo je ovo scenarij kojeg su se svi u Neumu pribojavali, navodi televizija dodajući kako još uvijek nitko ne zna što će biti u srpnju i kolovozu.

Turistički radnici, privatni iznajmljivači nade polažu u domaće goste.

''Ulaganja su bila velika, očekivanja također, najave su bile odlične, za razliku od prošle godine čak i bolje, ali uporedbo s cijelom situacijom u svijetu moramo se i mi prilagođavati, nadamo se da će ovo dobro završiti'', rekao je Dražen Obad, čija peteročlana obitelj živi isključivo od turizma.


No, hotelijeri ne misle da će biti dobro ukoliko se ne promijeni odnos prema Neumu i ostalim turističkim središtima u HNŽ-u. Zasad, kažu, nisu počeli otpuštati radnike, no nije isključeno da će se uskoro i to dogoditi.

''Vladine mjere koje su donesene su kontra svakog privatnog sektora. Ne znam kome one pogoduju. Sufinanciranje plaće, otpis svih doprinosa, moratorij 12 mjeseci na kredite i kamate, to su neke osnovne mjere koje će nama pomoći da preživimo'', ističe Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih radnika općine Neum.

Federalna televizija navodi da, za razliku od ostalih gospodarskih grana, treba imati na umu da turistički sektor nakon jeseni čeka duga i teška zima.

''Nade jedino polažu u podsezonu koja će uslijediti nakon što se mjere ublaže i epidemiološka situacija popravi. Ono što Neumljane veseli i što željno iščekuju jeste dovršetak magistralne ceste Stolac - Neum, koja će ovaj dio povezati s unutrašnjosti zemlje, i to do kraja godine'', navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close