Majlinda Bregu

Turizam na Zapadnom Balkanu već osjeća udarac pandemije virusa COVID-19

Šta možemo uraditi da im olakšamo? Regiji je potrebno više turista. Šta je sa sustavom viznih olakšica ili bezviznim režimom putovanja unutar Zapadnog Balkana? Možemo li početi od nas samih?
Gospodarstvo / Industrija | 18. 04. 2020. u 12:23
Tourism in the Western Balkans already feels the pinch of #COVID19 pandemic

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kako je ova pandemija zatvorila milijarde ljudi kući, jedan sektor već osjeća udarac, a to je turizam. Jedno od pet rezerviranih putovanja na Zapadni Balkan planiranih u 2020. godini je otkazano. I to ovu situaciju čini izuzetno teškom, jer znamo da turizam doprinosi BDP-u regije sa 10,2 posto, dok je 11,4 posto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja, što znači da će pad zaposlenosti u ovom sektoru uskoro postati činjenica'', rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu povodom Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina koji obilježava sektor turizma. 

Projekt razvoja i promocije turizma, koji provodi Vijeće za regionalnu suradnju a financira Europska unija, provelo je istraživanje turističkih agencija i tur operatera sa Zapadnog Balkana koje će uskoro biti dostupno.

Preliminarni rezultati pokazuju da je 42 posto turističkih agencija i tur operatera već počelo sa rezanjem troškova i otpustilo dio radnika. Oko 20 posto njih je već prestalo sa radom, dok 41 posto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tijekom samo tri mjeseca. 

S obzirom da bi se sami teško mogli izboriti sa ovakvim okolnostima, 72 posto agencija i operatera u sektoru turizma u regiji očekuje podršku svojih vlada kako bi nastavili sa radom jednom kada se okonča blokada prouzročena širenjem virusa COVID 19.

Utjecaj pandemije virusa korona je ogroman u svijetu, a Svjetska turistička organizacija procjenjuje da bi međunarodni dolasci širom svijeta mogli opasti za 20, pa čak i 30 posto u 2020. godini, što znači da bi sektor mogao ''izgubiti'' oko 7 godina svog rasta, s obzirom da na europskom nivou mjesečno gubi jednu milijardu.

 ''Što će vlasti uraditi da umanje negativan utjecaj krize, podrže turizam i privuku posjetitelje u našu regiju? Hoće li financijska pomoć biti dovoljna? Koliko poreske olakšice mogu ublažiti teškoće? Što mi možemo uraditi da im olakšamo? Regiji je potrebno više turista. Što je sa sustavom viznih olakšica ili bezviznim režimom putovanja unutar Zapadnog Balkana? Možemo li početi od nas samih? Možemo apelirati da se sada svi ujedinimo u jedinstvenu frontu kako bi ograničili nezapamćene gubitke prihoda od turizma. Hajde da počnemo sa reklamiranjem i promocijom novih ideja za spas sektora'', zaključuje Bregu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close