Kriziranje

Najgore tek slijedi

''Teško je očekivati da ćemo se u sljedećoj godini vratiti na razinu iz 2019. Realnije je da se to dogodi tek 2022. godine'', predviđa Bećirović.
Gospodarstvo / Flash | 30. 08. 2020. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's potvrdila je kreditni rejting BiH, koji glasi B sa stabilnim izgledima, potvrđeno je iz Centralne banke BiH.

Dnevni avaz navodi kako se u izvještaju ove rejting agencije za BiH navodi da će globalna COVID-19 pandemija utjecati na bh. ekonomiju.

Analitičari predviđaju da će realni bruto domaći proizvod (BDP) biti smanjen za šest posto u 2020. godini te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa. Ipak, predviđa se da će neto opći dug Vlade BiH do kraja 2020. iznositi 31 posto BDP-a, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani.

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pad BDP-a u BiH ove godine će iznositi pet posto. Među zemljama bivše Jugoslavije taj pad će biti manji samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u odnosu na BiH.

To, piše Avaz, sve dalje znači da crni scenarij za bh. građane i gospodarstvo tek slijedi, ako se uzmu u obzir ovi, ali i podaci Uprave za neizravno oporezivanje i Vanjskotrgovinske komore BiH. Ostvaren je rekordan pad prihoda naplate neizravnih poreza, a katastrofalni podaci vezuju se i za vanjskotrgovinsku razmjenu.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, navodi kako su prihodi od neizravnih poreza (PDV, trošarine, carine i putarine) u razdoblju siječanj - srpanj 2020. godine iznosili 4 milijarde i 121 milijuna KM.

''U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, prihodi su manji za 437 milijuna KM ili 9,6 posto. U prvoj polovini 2020. godine došlo je do smanjenja uvoza roba u BiH za 17,3 posto pa su tako naplaćene i manje uvozne dažbine, a došlo je i do pada PDV-a u unutrašnjem prometu jer su mnogi obveznici duži period bili potpuno zatvoreni i nisu obavljali poslovnu djelatnost'', ističe Kovačević.

Obujam vanjskotrgovinske razmjene BiH u razdoblju siječanj - srpanj 2020. iznosio je 15,7 milijardi KM i smanjen je za 16,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. 

''Izvoz iz BiH iznosio je 5,9 milijardi i manji je za 15 posto, a uvoz je iznosio 9,7 milijardi KM. Ukupni saldo vanjskotrgovinske razmjene je smanjen za 20,5 posto'', navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ekonomski analitičar Damir Bećirović ističe za Avaz kako će, prema podacima MMF-a, čak 170 zemalja svijeta imati pad BDP-a u 2020. godini.

''Ovaj pad je izravna posljedica dvomjesečnog 'lockdowna', ali i produžene ekonomske neizvjesnosti i smanjenih aktivnosti uslijed nedostatka adekvatnog zdravstvenog odgovora na pandemiju. Podaci o kretanju BDP-a za drugi kvartal to potvrđuju'', kaže Bećirović.

 

Bećirović navodi kako nas sve zanima kada će početi oporavak bh. ekonomije.

''Za razliku od prvih optimističnih prognoza, na razini EU u sljedećoj godini se ne očekuje povratak na razinu BDP-a iz 2019. godine. Kako naš ekonomski oporavak prvenstveno zavisi od oporavka EU ekonomije kao našeg glavnog tržišta i partnera, teško je očekivati da ćemo se u sljedećoj godini vratiti na razinu iz 2019. Realnije je da se to dogodi tek 2022. godine'', predviđa Bećirović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close