Teško nama s nama

Može li BiH spasiti građane od gladi?

Podvlačeći da se nije svjesno opasnosti koja je pred nama, Avdagić upozorava da iduća godina na globalnom planu najavljuje se kao godina velike gladi…
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 27. 08. 2020. u 14:09 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić, govoreći o negativnim posljedicama koronavirusa na ekonomiju, poručio je kako država koja uvede određene mjere zabrane ima za obvezu i odgovornost na određeni način pomogne tom sektoru.

Poručio je kako Bosnu i Hercegovinu očekuju veliki problemi, jer se u toj zemlji ne okreće pravom sektoru a to je proizvodnja hrane, te podvukao da je potrebno zaštiti poljoprivredu i iskoristi svaki pedalj zemlje.

Minimalna plaća 1000 KM

Naime, u Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) povodom obilježavanja 115 godina SSSBiH.

Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH-a, kazao je kako su na sjednici Predsjedništva ponovili da neće odstupiti od zahtjeva da minimalna plaća u BiH treba da bude 1.000 KM.

"Žalosno je da smo se mi ovih mjeseci borili protiv uvođenja 72-satnog radnog tjedna, dok se u zemljama EU-a ozbiljno se razmatra smanjenje petodnevni na četverodnevni radni tjedan s maksimalnim brojem radnih sati od 32. Dobili smo značajnu podršku naših centrala iz Bruxellesa u našim nastojanjima i očekujemo u narednom periodu da ćemo na našim zahtjevima ustrajati", podvukao je Šatorović.

Mehmed Avdagić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT BiH), istaknuo je kako dolazi do promjene vlasničke strukture, gdje su novi vlasnici poslodavci koji ne žele da imaju socijalnog partnera.

''Ono što je najveća opasnost za države, pogotovo za BiH, kroz određene analize mogu odgovorno reći da se pravi vrlo loš potez za jaku državu na način smanjivanja socijalnog partnera u liku sindikata. Niti jedna država, a posebno ne BiH zbog svog specifikuma, ne smije smanjivati socijalnog partnera koji se zove sindikat. On je bio taj glavni nositelj integrativnog karaktera u BiH i otuda su određene snage, nažalost, toliko ojačale da nisu dale da se napravi jedan legalan pristup sindikatu", rekao je Avdagić.

Novi val

Osvrnuvši se i na aktuelnu situaciju u vezi s negativnim posljedicama koronavirusa na ekonomiju, Avdagić ističe kako su svi sindikati u svijetu u jednoj lošoj situaciji. Tvrdi da skoro da ne postoji država u svijetu koja ne zloupotrebljava koronu.

"Ako su tako jake države na Zapadu dozvolile da ulaze u taj segment socijalne politike i zloupotrebljavaju koronu onda čemu mi da se nadamo", poručuje Avdagić.

Upozorava također da su pred nama veliki izazovi u narednoj godini.

"Možda je vrijeme zrelo da se pokaže jedan od najvećih i najefikasnijih metoda pritiska, ako već nema drugog načina kroz socijalni dijalog, onda nam ništa drugo ne preostaje da pritisnemo sve vlasti kako treba početi već jednom da se ozbiljno rješavaju problemi u BiH", poručio je Avdagić.

 

Na pitanje očekuje li se novi val otpuštanja radnika, Avdagić poručuje kako su neki sektori, poput uslužnih djelatnosti, ugostiteljstva, najmanje zaštićeni tijekom epidemije, praktično nisu imali nikakvu zaštitu.

"Mislim da ove mjere, ako sam ja kao država uveo nekome određene mjere zabrane, onda ja imam obvezu određenim mjerama pomognem tom uslužnom sektoru. Nije dat adekvatan odgovor na ta pitanja. Očito da vremenu u koje sada ulazimo, kada se će biti gripe i kada se virusi udruže, očekivati je da će biti daljih otpuštanja", rekao je Avdagić.

Veliki problemi

Dodao je kako se boji da će BiH u vremenu koje dolazi biti pod velikim pritiskom, pojašnjavujući kako je neshvatljivo da u nekim velikim sektorima poput duhanske industrije, koji su vrlo bitni za BiH, nisu zaposlene tisuće radnika u primarnoj proizvodnji duhana koji bi dalje išao na preradu.

Podvlačeći da se nije svjesno opasnosti koja je pred nama, Avdagić upozorava da iduća godina na globalnom planu najavljuje se kao godina velike gladi, jer procjene su da se sadašnji broj od 120 milijuna gladnih iduće godine može udvostručiti ili utrostručiti.

"U BiH nas očekuju veliki problemi, mi se ne okrećemo pravom sektoru a to je proizvodnja hrane. Trebam bar ići na niskoakumulativnu granu koja se zove poljoprivreda jer tako možemo spasiti građane od gladi. Nažalost, nemamo organizacije u državi. Mi se ne bavimo onim pravim krucijalnim, nego se bavimo trivijalnim pitanjima. Tako da ovaj sektor je potpuno nezaštićen. Pored ugostiteljstva i turizma, treba zaštiti poljoprivredu i to već sada, jer mi već kasnimo kada je riječ o jesenjoj sjetvi. Treba ići iskoristi svaki pedalj zemlje, osposobljavati ljude, pogotovo povratnike. Imamo dobar resurs kad je u pitanju zemlja i čovjek. Mi to nažalost ne koristimo. Ne možemo biti ovisnici, mi jesmo ovisnici u određenoj kulturi tipa pšenice, ali sve ostalo možemo da proizvedemo čak i za izvoz, no određeni lobiji uz lošu politiku, idemo na uvoz a ne idemo da bar za sebe osiguramo", zaključio je Avdagić.

Kopirati
Drag cursor here to close