COVID-19

Španjolska vraća Kini neispravne testove za korona virus

Kinesko veleposlanstvo u Madridu priopćilo je kako je španjolska vlada kupila tranšu neispravnih testova za COVID-19 od jedne nelicencirane kineske kompanije, prenosi 27. ožujka španjolska agencija EFE.
Vijesti / Svijet | 27. 03. 2020. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kinesko veleposlanstvo u Madridu priopćilo je kako je španjolska vlada kupila tranšu neispravnih testova za COVID-19 od jedne nelicencirane kineske kompanije, prenosi 27. ožujka španjolska agencija EFE.

U Španjolskoj je, prema podacima od 26. ožujka, COVID-19 potvrđen kod 56.188 osoba. Umrlo je 4.089 osoba.

Napori Madrida da pojača borbu protiv epidemije kupovinom 640.000 brzih testova od Kine i Južne Koreje ovaj tjedan naišli su na prepreku kada se pokazalo da prva isporuka od oko 9.000 testova nije u skladu sa specifikacijom i morali su da je vrate.

Kinesko veleposlanstvo je priopćilo da je španjolska vlada vlada kupila testove od nelicencirane kompanije Shenzhen Bioeasy Biotechnology.

U poruci na Twitteru, kinesko veleposlanstvo u Madridu navodi kako ta isporuka nije dio 432 milijuna eura vrijednog ugovora sa Kinom koji je španjolska vlada objavila 25. ožujka i koji uključuje isporuku 5,5 milijuna setova za testiranje.

"Kinesko ministarstvo trgovine dalo je Španjolskoj listu ovlaštenih snabdjevača na kojoj nije spomenuta kompanija. Kompanija Shenzhen Bioeasy Biotechnology još nije dobila dozvolu Kineske nacionalne uprave za medicinske proizvode za prodaju svojih proizvoda", navodi se.

Šef španjolskog odjela za hitne slučajeve u javnom zdravstvu Fernando Simon potvrdio je da je prva tranša isporučenih testova vraćena snabdjevaču ali nije naveo o kojoj se kompaniji radi.

"Španjolska ima više dobavljača i ruta snabdijevanja. Serija od 9.000 testova testirana je u Nacionalnom centru za epidemiologiju i nekim bolnicama (u Madridu)", rekao je on.

Međutim, "specifikacija tranše nije bila u skladu sa certifikatom kvaliteta, što znači da će biti vraćeni kompaniji", rekao je Simon.

Španjolsko udruženje mikrobiologa (SEIMC) upozorilo je da je tačnost kompleta za testiranje u toj isporuci ispod 30%.

"S tim nivoom točnosti, nemoguće ih je staviti u rutinsku upotrebu", rekla je za agenciju EFE glasnogovornica SEIMC Maria del Mar Thomas.

Kopirati
Drag cursor here to close