Mostarska naselja

Mještani ipak u pravu: Voda nije ispravna za piće

''Nakon analize o kvaliteti i ispravnosti koju je uradio Zavod za javno zdravstvo HNŽ došli smo do rezultata kako voda trenutno nije ispravno, odnosno kako nije preporučljiva za piće'', potvrdio je za Bljesak.info Dženan Šabanović
Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2018. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voda u mostarskim naseljima Salakovac, Prigrađani i Podgorani trenutno nije ispravna za piće, potvrđeno je za Bljesak.info iz Vodovoda Mostar.

''Nakon analize o kvaliteti i ispravnosti koju je uradio Zavod za javno zdravstvo HNŽ došli smo do rezultata kako voda trenutno nije ispravna, odnosno kako nije preporučljiva za piće'', potvrdio je za Bljesak.info Dženan Šabanović, rukovoditelj Sektora proizvodnje i distribucije vode Vodovoda Mostar.

Mještani ovih naselja već se neko vrijeme žale na kvalitetu vode, te ističu kako uz specifičnu boju, voda ima i neugodan miris, no iz Vodovoda su ih dosada uvjeravali kako, urađene analize, pokazuju suprotno.

Voda kao kanalizacija

''Voda smrdi na kanalizaciju, ne pijemo je već neko vrijeme, no nitko nam ne govori ništa. Iz Vodovoda su nas uvjeravali proteklih dana kako je voda ispravna, kako rade sve analize, a mi smo ih pozivali da dođu i probaju'', govori za Bljesak.info mještanka naselja Podgorani.

Zabrinuta je prvenstveno zbog zdravlja svoje djece ali i zbog činjenice kako ''nitko ne daje nikakve odgovore''.

''Kontaktirali smo ih čitav protekli tjedan, i suprug i ja. Nitko nište ne govori, osim da oni imaju analizu da je voda ispravna. Ja im kažem kako ja u takvoj vodi, koja smrdi na kanalizaciju, moram kupati bebu i prati suđe koje svakodnevno koristimo, no njih to ne zanima'', govori ogorčeno mještanka.

Redakcija portala Bljesak.info u srijedu, 11.lipnja, nakon poziva zabrinutih građana, kontaktirala je mostarski Vodovod, no tom prilikom je i nama potvrđeno kako je s vodom sve u redu, te kako nema razloga za brigu.

''Svakodnevno se vrše mjerenja i analize, pojačali smo kontrole i prema dobivenim rezultatima, voda je ispravna za piće'', rekao je ranije Šabanović za naš portal.

Vijest o neispravnosti vode, kako nam govori Šabanović, nakon rezultata analize koju su dobili u četvrtak 12. srpnja, a koji su uzorkovali u ponedjeljak 9.srpnja, stavili su na web stranicu mostarskog Vodovoda te poslali u sjedište Područnog ureda Sjever, no mještane, izgleda, nitko o tome nije obavijestio.

''Vidimo da se nešto događa, pumpaju iz bazena vodu i kao da nešto kriju, jer nama nitko ništa ne govori'', navodi nam jedan od zabrinutih mještana koji je informaciju o neispravnosti vode saznao od novinarke portala Bljesak.info, jer njima, kako ističe, nitko ništa nije htio reći.

Čišćenje i informiranje

Voda je kako su pokazivale ranije analize, a kako tvrdi Šabanović, bila ispravna, no pretpostavka je kako zbog stajanja jedno duže vrijeme, više nije.

''Voda nema mirisa i okusa, što je jako bitno za vodu. Znatno je toplija od normalnog, što znači da je pogodna za stvaranje određenih mikroorganizama. To je voda koja zasigurno nema veliku cirkulaciju. Narod je prestao trošiti vodu u većoj količini i ona je u tom trenutku podložna stvaranju bakterija'', govori Šabanović.

Trenutno su iz mostarskog Vodovoda pristupili pražnjenju cjevovoda i rezervoara kako bi sanirali nastalu štetu i temeljito očistili bazen.

''Pristupili smo danas temeljitom ispiranju bazena, vodu koja stoji tu pustiti ćemo. Rezultati pokazuju da je inicijalno u Salakovcu voda koja izlazi čista, no mi imamo više tih prepumpavanja i na jednom od njih rezultati analize pokazuju da voda nije ispravna. Narod nije koristio vodu i pretpostavka je da se voda umuljila'', objašnjava Šabanović.

Rezervoar će, nakon čišćenja, Vodovod Mostar ponovno napuniti, a Zavod za javno zdravstvo HNŽ dalje će nastaviti s vršenjem analiza o čijim bi rezultatima, kao i daljnim preporukama  za korištenje, svakako, prije svega trebali informirati one koji od te vode i žive.





Kopirati
Drag cursor here to close