Mostar

Ministar Opsenica o stanju u zdravstvu: *ebo lud zbunjenog

Opsenica je rekao kako Vlada nije poslodavac doktorima, međutim istaknuo je kako su otvoreni za pregovore sa svim sindikatima uključujući i Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-u.
Gospodarstvo / Flash | 16. 03. 2018. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zdravstvene ustanove godinama  se nisu mogle usmjeriti za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenika, no zato su uspjeli napraviti akumulirani dug od preko 100 milijuna KM, a na sindikalne zahtjeve počeli su se utrkivati u izricanju potpore. Narodski  rečeno nalazimo se u situaciji u kojoj lud *ebe zbunjenog'', ovim riječima ocijenio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi  HNŽ-a  Goran Opsenica stanje u zdravstvu i položaj zdravstvenih djelatnika.

Opsenica je rekao kako ''ustanove, nisu lude, nego se samo takve prave, a da su zbunjeni osnivači znanstvenih ustanova koji su u dugogodišnjoj hibernaciji. ''I jedni i drugi čekaju da probleme riješi Vlada'', rekao je Opsenica.

Opsenica je rekao kako Vlada nije poslodavac doktorima, međutim,  istaknuo je kako su otvoreni za pregovore sa svim sindikatima uključujući i Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Opsenica  je rekao da ako dođe do štrajka liječnika 19. ožujka  da će predložiti Vladi da podnese ostavku.  

Podsjećamo, Vlada HNŽ-a  se  nedavno sastala s predstavnicima Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-u.

''U otvorenom razgovoru upoznali su nazočne o tijeku pregovora koji se vode s  predstavnicima druga dva sindikata, pozvavši ih da se pridruže, jer se za istim pregovaračkim stolom dijalogom mogu riješiti otvorena pitanja svih djelatnika u području  zdravstva. Ukazali su i na činjenicu kako je zajednički pregovarački proces definiran zakonom i jednoglasnom odlukom Vlade u koordiniranju s ravnateljima bolnica i domova zdravlja, Zavod zdravstvenog osiguranja i vladama ZHŽ i HBŽ kao suosnivačima SKB Mostar. Još jedanput su istaknuli kako se, kroz granski Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i djelatnika u zdravstvu u HNŽ, za svaku kategoriju djelatnika u sustavu zdravstva definiraju svi elementi za obračun plaća, ali i druga prava i obveze'', rečeno je tada iz Vlade HNŽ-a.

Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) nedavno su održali mirnu prosvjednu šetnju kako bi upozorili sve na ignorantski odnos županijske vlasti prema njihovim zahtjevima.

Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-u od županijske Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama.  Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Ranije je najavljeno da ukoliko 19. ožujka dođe do štrajka, liječnici će obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice primat će se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.

Kopirati
Drag cursor here to close