Donacije

Dr. Karlović: Svaka oprema nam je neophodna i nikada nije višak

Europska unija kroz ovaj projekt osigurava instaliranje opreme i obuku medicinskog osoblja za rad na doniranim aparatima.
Gospodarstvo / Flash | 07. 08. 2020. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visokokvalitetna i neophodna medicinska oprema koju je Europska unija donirala Bosni i Hercegovini svakodnevno se isporučuje bolnicama širom zemlje, priopćeno je u petak iz Izaslanstva EU u BiH.

Oprema nabavljena u skladu s procedurama nabave Europske unije uključuje respiratore, ultrazvučne i rendgen aparate te značajne količine zaštitne medicinske opreme neophodne medicinskom osoblju koje se svakodnevno suočava sa novim izazovima.

''Respiratori su potrebni ne samo za liječenje pacijenata koji su oboljeli od najtežeg oblika COVID-19 već i kod liječenja dišnih slabosti. Takvim pacijentima respirator spašava život, tako da je ova donacija od velikog značaja za rad naše službe i svakako doprinosi unapređenju zdravstvene zaštite koju pružamo pacijentima'', ističe Draženka Tešić iz bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini.

Video: EU solidarno uz BiH i u teškim vremenima

Predstavnici bolnice dodaju da su i do sada imali odličnu suradnju sa EU u BiH, a dva nova respiratora značajno unapređuju razinu zdravstvene zaštite najveće zdravstvene ustanove u Semberiji.

Europska unija je u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv COVID-19 donirala nabavu neophodne medicinske opreme bolnicama širom Bosne i Hercegovine u sveukupnoj vrijednosti od 7 milijuna eura.

Prvi respiratori, rendgen aparati te ostala medicinska i zaštitna oprema uručena je bolnicama u Bosni i Hercegovini već krajem ožujka, u samom jeku epidemije.

Prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović “ dostavljena su tri aparata, od kojih će, prema riječima načelnika Službe za anesteziju, najviše koristi imati upravo pacijenti kojima je neophodna mehanička ventilacija u liječenju vrlo ozbiljnih stanja.

''Prvo nam je isporučen anesteziološki aparat koji je značajan po tome da se može koristiti i kao respirator u slučaju potrebe. Ovaj aparat nam je značajan i po tome što je postojeća oprema već deset godina stara. U drugoj isporuci su nam dostavljena dva respiratora, njihov značaj je u tome što se mogu koristiti za neinvazivnu ventilaciju pacijenata. Jako smo zahvalni EU na donaciji medicinske opreme i nadamo se da će se saradnja nastaviti i dalje'', rekao je dr. Radenko Jungić.

Medicinska oprema je do sada isporučena kliničkim centrima u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli kao i bolnicama širom Bosne i Hercegovine, uključujući Zvornik, Doboj, Konjic, Livno, Nevesinje, Bihać, Sanski Most, Gradišku, Zenicu, Tešanj i druge gradove, čime je značajno unaprijeđen kapacitet i spremnost medicinskog osoblja za svakodnevni rad u veoma teškim i nepredvidivim uvjetima.

Europska unija kroz ovaj projekt osigurava instaliranje opreme i obuku medicinskog osoblja za rad na doniranim aparatima.

Dr. Zoran Karlović, načelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kaže da je svaka donirana oprema vrlo vrijedna, kako sa stanovišta unapređenja nivoa zdravstvene zaštite same zdravstvene ustanove, tako i sa stanovišta edukacije liječnika i osoblja.

“COVID-19 je oboljenje koje se mijenja. Mijenja se u kratkom vremenskom razdoblju od lakše do teške ili kritičke kliničke slike, a sada se mijenja i dob bolesnika. Svaka oprema koja je dobra, a s karakteristikama koje su nama zadovoljavajuće, sigurno nam je neophodna i nikada nije višak. Mi moramo imati kompenzacijske mehanizme jer nikad ne znamo koliko možemo imati pacijenata'', naglašava dr. Karlović.

 

Isporuka visokosofisticirane medicinske i zaštitne opreme koju EU donira medicinskim ustanovama u BiH  nastavit će se i u sljedećem razdoblju u skladu s potrebama na terenu. Nabava isporuka opreme se realizira u okviru projekta koji financira Europska unija, a provodi UNDP u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close