Tužbe

Đapo dostavila dokumente vezane za otpad u Drvaru

Istaknula je da podržava načelnicu općine Drvar Dušicu Runić i građane Drvara u njihovoj borbi da se sve sumnjive okolnosti izvedu na čistac.
Gospodarstvo / Flash | 04. 07. 2020. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U službenom priopćenju za medije Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo ponovo je navela kako će u ponedjeljak podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole koje je dobila firma ''KROM reciklaža d.o.o.'' Drvar, čiji postupci su posljednjih dana uznemirili i zabrinuli građane općina Drvar i Bosansko Grahovo zbog odlaganja tekstilnog otpada uvezenog iz Italije, piše Avaz.

To će uraditi jer, kako kaže, neophodno je ispitati sve okolnosti kako je strani investitor iz Srbije dobio sve dokumente od Općinskog suda u Livnu, potom potrebne dokumente izdate od Općine Drvar i dozvolu za upravljanje otpadom koju je izdalo Kantonalno Ministarstvo graditeljstva obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10.

''Moram istaknuti to da Federalno ministarstvo okoliša i turizma dokumentaciju cijeni na osnovu onoga što dobije. U slučaju firme „KROM reciklaža“ d.o.o. mi smo dobili uredne dokumente. I na osnovu njih morali smo postupati. Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao i u nekim drugim slučajevima kada je u pitanju izdavanje dozvola, tako i u ovom slučaju, dovedeno je pred svršen čin. Ako nam stranka dostavi urednu dokumentaciju koju izdaju niže razine vlasti, mi htjeli to ili ne, po zakonu moramo izdati dozvolu. Zbog toga je sada neophodno da tužiteljstvo istraži kako je firma „KROM reciklaža“ d.o.o. registrirana u sudu, a sud napisao da je sjedište firme u zgradi Općine Drvar, ali i sve druge detalje'', kazala je Đapo.

Istaknula je da podržava načelnicu općine Drvar Dušicu Runić i građane Drvara u njihovoj borbi da se sve sumnjive okolnosti izvedu na čistac.

''Također, pozivam kantonalnog ministra da objasni zašto je kantonalna dozvola izdata bez javne rasprave i sudjelovanja javnosti. Ako je firma registrirana na adresi Titova 1 u Drvaru, a na toj adresi se nalazi zgrada Općine Drvar, očigledno je da postoje određene malverzacije. Ukoliko se ustanovi da kompanija nije spremna za rad, otpad koji je uvezen iz Italije bit će vraćen, uvoznik kažnjen, a svi u Općini Drvar i Kantonu 10 koji su izdali potrebne dokumente i dozvole za rad odgovarat će u tužiteljstvu'', rekla je Đapo.

Dodala je da se tokovi otpada prate u EU i BiH, tako da nema bojazni da neopasni otpad može ostati u BiH ukoliko se ne upotrebljava u svrhe za koje je uvezen, ali i to da je u kontaktu sa Federalnom inspekcijom koja je u petak prikupila informacije iz Kantona.

Ona je, zajedno sa priopćenjem, medijima proslijedila i dokumente dozvolu za upravljanjem otpadom "KROM reciklaže d.o.o.", ugovor ove firme, izjavu direktora Rodoljuba Dinića te druge popratne akte i formulare.

Kopirati
Drag cursor here to close