Problem trgovinske razmjene

Burno na summitu: Kobasice posvađale Macrona i Johnsona

Johnson se na summitu G7 u Cornwallu, kojemu je domaćin, požalio na aktualne propise kojima se onemogućuje isporuka kobasica s otočnog dijela Velike Britanije u Sjevernu Irsku.
Gospodarstvo / Flash | 13. 06. 2021. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeni London zamolio je danas članice Europske unije za malo poštovanja nakon oštrih riječi na temu kobasica, koje su razmijenili francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson na rubu summita G7 u vezi s granicom u Sjevernoj Irskoj.

Johnson se na summitu G7 u Cornwallu, kojemu je domaćin, požalio na aktualne propise kojima se onemogućuje isporuka kobasica s otočnog dijela Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

"To bi bilo kao da se u Parizu zabrani prodaja poznatih kobasica iz Toulousea", rekao je Johnson, kako prenose dnevnici Times i Telegraph.

Macron je odbio takvu usporedbu kazavši Johnsonu da su "Pariz i Toulouse dio iste zemlje", navode listovi, prenosi agencija AFP.

Unatoč napetosti koja nakon Brexita raste u Sjevernoj Irskoj, britanska vlada i Europska unija nisu u srijedu postigle nikakav pomak u vezi s trgovinskim odredbama koje prijete miru u britanskoj pokrajini.

Dogovor velikih sila na summitu u Cornwallu otežale su razlike u stajalištima između Londona i EU o trgovinskim kontrolama nametnutima između Velike Britanije i njezine pokrajine Sjeverne Irske. Te kontrole su poremetile trgovinsku razmjenu i razgnjevile unioniste, koji se zalažu za ostanak pokrajine unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon niza razgovora u subotu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i čelnicima EU Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom, Boris Johnson je upozorio da će Britanija učiniti "sve što treba" kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet u trgovinskom sporu s Europskom unijom pa je zaprijetio i izvanrednim mjerama ako se ne pronađe rješenje, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close