Otvaranje

Boris Johnson: Summit G7 prilika je da naučimo lekcije iz pandemije koronavirusa

“I moramo biti sigurni da će sada uslijediti oporavak naših gospodarstava”, dodao je britanski premijer
Vijesti / Svijet | 11. 06. 2021. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obraćajući se čelnicima G7, kao i Europske unije, Johnson je istaknuo kako misli da je ovo sastanak koji se "istinski morao dogoditi jer moramo biti sigurni da ćemo naučiti lekcije vezane uz pandemiju koronavirusa" i pobrinuti se da "ne ponovimo pogreške koje smo nesumnjivo napravili tijekom posljednjih 18 mjeseci"

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak čelnicima industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) da je njihov samit prilika da se nauče lekcije vezane uz pandemiju koronavirusa i osigura da se ne ponove pogreške.

Obraćajući se čelnicima G7, kao i Europske unije, Johnson je istaknuo kako misli da je ovo sastanak koji se “istinski morao dogoditi jer moramo biti sigurni da ćemo naučiti lekcije vezane uz pandemiju koronavirusa” i pobrinuti se da “ne ponovimo pogreške koje smo nesumnjivo napravili tijekom posljednjih 18 mjeseci”.

“I moramo biti sigurni da će sada uslijediti oporavak naših gospodarstava”, dodao je britanski premijer pozdravljajući na otvaranju sudionike samita.

Čelnici G7 počeli su trodnevni summit u sjeni pandemije koronavirusa na kojem će razgovarati o globalnom oporavku, pravednoj raspodjeli cjepiva protiv covida-19 i klimatskim promjenama.

Prvi dan čelnici bi trebali razgovarati o oporavku od pandemije, usredotočujući se na pitanja poput donacija cjepiva protiv covida-19 i financijske pomoći za izgradnju pogona za proizvodnju cjepiva širom svijeta, piše njemačka agencija dpa.

U subotu će razgovarati o otpornosti gospodarstva i vanjskoj politici, a četvrta je rasprava posvećena zdravlju.

U nedjelju će teme biti klima i priroda i bit će prikazana unaprijed snimljena videoporuka prirodnjaka Davida Attenborougha.

To je prvi fizički sastanak čelnika u ovom formatu u posljednje dvije godine, nakon što su se čelnici G7 prošle godine zbog pandemije sastali virtualno, ali i prvi veći međunarodni summit za američkog predsjednika Joea Bidena.

Johnson je na otvaranju summita također rekao da je sastanak trebao biti neformalni razgovor zatvoren za javnost, ali da je postao “golemi medijski cirkus”.

G7 čine Sjedinjene Američke Države, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, a samitu prisustvuju i predstavnici Europske unije, prenosi Hina. 

Kopirati
Drag cursor here to close