Razgovori

U BiH stiže 100 tisuća Kineza

Sugovornici su se usuglasili da je važno da se uspješna suradnja kontinuirano nastavi i u tekućoj godini
Gospodarstvo / Flash | 11. 02. 2019. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomska i trgovinska suradnja između Bosne i Hercegovine je u snažnom porastu i taj trend treba biti nastavljen i u narednom periodu, istaknuto je tijekom današnjeg sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i novoimenovanog veleposlanika NR Kine u BiH Ji Pinga.

"Trgovinska suradnja sa NR Kinom dostigla je 700 milijuna eura, što je porast od 100 posto u odnosu na prethodni period i što je za malu zemlju, kakva je Bosna i Hercegovina, značajan uspjeh.

U proteklom periodu između dviju zemalja potpisani su važni sporazumi za unaprjeđenje ekonomije, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a našoj zemlji prvi put je omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu", istaknuo je ministar Šarović koji je ujedno i nacionalni koordinator za suradnju sa NR Kinom.

Konstatirano je da se odnosi dvije zemlje ubrzano unaprjeđuju na svim poljima, a očekuje se da će, zahvaljujući sporazumu o viznoj liberalizaciji, ove godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih građana. Veleposlanik Ji Ping je posebno naglasio da Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa BiH, te da veliki broj kineskih građana i gospodarstvenika želi posjetiti, ali i ulagati našu zemlju.

Sugovornici su se usuglasili da je važno da se uspješna suradnja kontinuirano nastavi i u tekućoj godini, sa fokusom na započete energetske i infrastrukturne projekte kao što je izgradnja cestovnoj infrastrukturi u Republici Srpskoj te gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao i u okviru velikog, globalnog projekta 'Jedan pojas, jedan put' i suradnje16 +1, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close