Šesta po redu

Šarović: Usvojena odluka vrlo važna za gospodarstvo BiH

"To je šesta po redu odluka, vrlo važna za cijelo gospodarstvo BiH''
Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2018. u 19:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon sjednice Vijeća ministara BiH kazao je danas novinarima da je 'prošla' Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Po njegovim riječima, informacija je bila vrlo sadržajna, opširna, a bilo je i određenih zaključaka.

"O njima ćete se moći informirati na stranici Vijeća ministara BiH. Ne bi bilo u redu da ja sada komentiram zaključke mog kolege Dragana Mektića, koji će vjerojatno iskoristiti priliku da o tome govori narednih dana", naveo je ministar Šarović.

Kazao je da je Vijeće ministara BiH dalo garancije na kredit za dio autoputa u RS-u, u regiji Doboja. Garancije iznose 70 milijuna eura.

Govoreći o točkama dnevnog reda koje se tiču resora na čijem je čelu, ministar je naveo da je nakon pripreme od nekoliko mjeseci i čekanja na sjednicu Vijeća ministara BiH, danas usvojena odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za repromaterijal koji koristi bh. privreda za finalne proizvode koji su namijenjeni za izvozno orijentirane kompanije.

"To je šesta po redu odluka, vrlo važna za cijelo gospodarstvo BiH. Pripremljena je u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom, komorom u RS, federalnom komorom i komorom Distrikta Brčko. Mislim da je jedna od važnijih odluka koja pomaže izvozno orijentiranim kompanijama da budu konkurentnije, da mogu efikasnije i jeftinije da posluju, jer nabavljaju repromaterijal koji se ne proizvodi u BiH i ugrađuju ga u finalni proizvod", naveo je ministar Šarović.

Dodao je da tako, ne plaćajući dodatne dadžbine, mogu da se izbore na tržištu. To su iskoristile mnoge kompanije u oblasti tekstilne, kemijske, prehrambene industrije, odnosno poljoprivredni sektor, mašinska industrija i neki drugi koji su iskoristili ovu pogodnost i tako osigurali mogućnost da nabavljaju repromaterijal jeftinije nego što je to bilo do sada.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić je, govoreći o prijedlogu odluke o dodjeli dozvola telekom operaterima za 4G mrežu, kazao da je to ministarstvo dostavilo Vijeću ministara usuglašen prijedlog odluke zajedno s RAK-om i nadležnim entitetskim ministarstvima.

"Međutim, bio je malo sporan financijski aspekt ove odluke i ministri su tražili da Ministarstvo na jednu od sljedećih sjednica dostavi tekst cijena dozvola u zemljama u okruženju. To ćemo uskoro uraditi i dostaviti na neku od sljedećih sjednica. Nadam se da će to biti usvojeno i da će BiH izaći iz te 'komunikacione crne rupe', kako nas nazivaju u medijima", kazao je Dalipagić.

Kopirati
Drag cursor here to close