Potpisan Sporazum

ŽZH će otpadom upravljati kao zemlje Europske unije

Stvoriti će se preduvjeti za unaprjeđenje i doradu postojećih zakonskih regulativa u oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom, ukloniti će se nekoliko lociranih divljih odlagališta, te postaviti kante za elektronski otpad.
Gospodarstvo / Ekologija | 04. 12. 2020. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prepoznavši značaj prekograničnog projekta „Y O U t h d r i v e – Program podizanja svijesti o važnosti pravilnog upravljanja otpadom i zaštiti okoliša", Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke potpisao je sporazum o suradnji sa Udrugom za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega. Sporazum su potpisali ravnatelj ureda Ivan Jurilj i voditeljica projekta Lucija Kvesić, čime je dodatno potvrđena ranije uspostavljena suradnja.

Značaj ovog projekta se ogleda u doprinosu razvoju društvene zajednice, podizanju svijesti građana, posebito mladih u prekograničnim područjima Crne Gore i BiH, o važnosti pravilnog upravljanja otpadom, te zaštiti okoliša.

Stvoriti će se preduvjeti za unaprjeđenje i doradu postojećih zakonskih regulativa u oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom, a kao primjer dobre prakse ukloniti će se nekoliko lociranih divljih odlagališta, te postaviti kante za elektronski otpad.

Ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za Europske integracije, Ivan Jurilj je istaknuo važnost postojanja ovakvih projekata, te istaknuo brojne koristi koje će se ostvariti kroz ovaj projekt.

Poput instalacija specijaliziranih odlagališta za elektronski otpad i kampanje podizanja svijesti kroz informativne video materijale. Uraditi će se i analiza stanja na terenu po pitanju odlaganja otpada i zaštite vodotokova, kao preduvjet za buduće akcije sličnog tipa.

Projekt se provodi u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, koji financira Europska unija. Ukupna vrijednost projekta je preko 279.000 eura, od čega Evropska unija učestvuje sa oko 232.000 eura. Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega (BiH) kao nositelj projekta, i Naša akcija, nevladina organizacija iz Kotora (CG).

Projekt je krenuo sa realizacijom 15.11.2019. i trajati će do 15.05.2021.

Kopirati
Drag cursor here to close